Spojené štáty chcú spomaliť boje v Sýrii, tvrdí Rusko

Spojené štáty zámerne obmedzujú útoky na radikálov v Iraku, aby im umožnili presunúť sa do Sýrie a spomalili boje v Sýrii. Vo vyhlásení to uviedlo ruské ministerstvo obrany.

10.10.2017 11:25
Ruský vojak Foto:
Ruský vojak stráži tržnicu v meste Dajr az-Zaur v Sýrii.
debata (36)

Rusko sa na boji proti radikálom v Sýrii podieľa a pomáha sýrskej armáde. Pri štarte tam havaroval zrejme z technických dôvodov ruský bombardér a členovia jeho posádky zahynuli.

Podľa ruského ministerstva americké letectvo citeľne obmedzilo svoje operácie v Iraku v septembri, keď sýrska armáda s podporou ruskej začala dobývať späť východnú provinciu Dajr az-Zaur. „Všetci vidia, že koalícia, ktorú USA vedú, predstiera, že bojuje proti Islamskému štátu, najmä v Iraku,“ uvádza sa vo vyhlásení. Obmedzenie operácií vraj viedlo k tomu, že sa radikáli vo veľkom počte presunuli z irackého pohraničia do Dajr az-Zauru a snažia sa zaujať pozície pozdĺž ľavého brehu rieky Eufrat.

Hovorca ruského ministerstva Igor Konašenkov vo vyhlásení uviedol, že koalícia a Pentagon by mali svoj postup vysvetliť. „Znamená zmena taktiky, že chcú operácie v Sýrii, podporované ruskou armádou, čo najviac skomplikovať a získať sýrske územie východne od Eufratu? Alebo je to majstrovská taktika, ako dostať teroristov z Islamského štátu z Iraku do Sýrie a do palebného poľa ruskej armády?“ pýta sa hovorca.

V Sýrii havaroval ruský bombardér

Podľa neho sa snažia sýrski vojaci vytlačiť tzv. Islamský štát (IS) z mesta Majádínu, ktoré leží na Eufrate, avšak IS na miesto posiela neustále posily, ktoré do Sýrie prúdia z Iraku. Na základni Hmímím na západe Sýrie pri štarte havaroval ruský bombardér Su-24. Stroj vyšiel z dráhy a posádka sa nestačila katapultovať, takže jej členovia prišli o život.

Podľa predbežných údajov je za nehodou zrejme zlyhanie techniky. Stroje Su-24 majú zvyčajne dvojčlennú posádku. Rusko začalo v Sýrii zasahovať v roku 2015 a do dneška tam prišlo najmenej o dva bojové stroje.

Ruské ministerstvo obrany zároveň potvrdilo pôsobenie letectva v Sýrii. Konašenkov povedal, že ruské stroje pri súčasnej operácii v Majádíne lietajú denne v priemere k 150 útokom na pozície IS. Táto organizácia už prišla v Sýrii o všetky svoje zdroje financií na nákup zbraní a munície aj na nábor nových členov.

Jej ekonomickú infraštruktúru v Sýrii podla Konašenkova zničili. IS už podľa neho nemôže získavať peniaze predajom ropy. Do Majádínu ale vraj skupina posiela stále nových ľudí, najmä cudzincov, ktorí predtým bojovali v Iraku.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #Irak