Katalánsky parlament schválil nezávislosť. S odkladom

Katalánsky parlament na utorkovom zasadnutí schválil deklaráciu nezávislosti s dodatkom o odkladu jej vyhlásenia. Dokument, ktorý bol prijatý na žiadosť premiéra Carlesa Puigdemonta, ponecháva vyhlásenie nezávislosti na vláde, ktorá má lehotu na vyjednávanie s Madridom. Informoval o tom denník La Vanguardia.

10.10.2017 12:28 , aktualizované: 23:09
debata (83)

„Katalánsko dnes obnovuje svoju plnú zvrchovanosť,“ píše sa v dokumente s titulom „Deklarácia poslancov Katalánska“. Text vyzýva všetky štáty a medzinárodné organizácie k uznaniu nezávislej Katalánskej republiky.

Katalánsky regionálny prezident Carles Puigdemont v utorok na zasadnutí katalánskeho parlamentu nevyhlásil nezávislosť regiónu, napriek tomu, že to bol podľa španielskych médií aj politikov jeden z možných scenárov. Požiadal katalánsky parlament o mandát na vyhlásenie nezávislosti, najprv však chce venovať niekoľko týždňov snahe o dialóg s Madridom.

Puigdemont vyhlásil, že výsledky referenda o nezávislosti Katalánska, ktoré sa konalo 1. októbra, ho síce k vyhláseniu samostatnosti oprávňujú, ale napriek tomu to zatiaľ nespraví. „Odkladáme vyhlásenie nezávislosti o niekoľko týždňov, pretože chceme rozumný dialóg a vyjednávanie so španielskym štátom,“ vyhlásil Puigdemont na zasadnutí katalánskeho parlamentu.

„Nie sme blázni, nie sme rebeli, sme len normálni ľudia, ktorí chcú hlasovať,“ povedal Puigdemont, ktorý tvrdo kritizoval španielsku vládu za jej kroky proti katalánskemu refendu. „Všetko, čo chceme, je referendum, aké mali v Škótsku, kde obom stranám bolo umožnené prezentovať svoje názory. Nám bolo toto právo upreté, vždy znovu a znovu,“ povedal Puigdemont s tým, že Katalánci chceli o samostatnosti hlasovať už osemnásťkrát a nikdy im to nebolo umožnené.

Puigdemont: Vzťah medzi Katalánskom a Španielskom je neudržateľný

Puigdemont v prejave pred katalánskym regionálnym parlamentom zdôraznil, že výsledok referenda predstavuje jasný odkaz, že Katalánsko má právo na nezávislosť. Zároveň uviedol, že súčasný vzťah medzi Katalánskom a Španielskom je neudržateľný. Šéf katalánskej vlády zároveň verí, že Katalánsko má právo byť suverénnym štátom.

Katalánsky premiér ďalej uviedol, že sa katalánsky parlament neodkloní od demokratických princípov.

V Katalánsku vyvrcholilo napätie pred očakávaným prejavom šéfa katalánskej regionálnej vlády Carlesa Puigdemonta, ktorý v minulých dňoch pohrozil vyhlásením nezávislosti na základe výsledkov referenda z 1. októbra.

Očakávania Kataláncov sa líšili

Španielska polícia v utorok posilnila podľa agentúry Reuters bezpečnostné opatrenia na katalánskych letiskách a staniciach. Puigdemonta na ceste do budovy regionálneho parlamentu v Barcelone chránila eskorta regionálnych bezpečnostných síl.

Do poslednej chvíle pred začatím prejavu, ktorý predniesol po 19:00 SELČ, nebolo jasné, čo Puigdemont presne povie. Na jednej strane je pod mohutným tlakom španielskej ústrednej vlády, Európskej únie a miestnych podnikateľských kruhov, aby situáciu nehnal na ostrie noža a od ďalších separatistických zámerov ustúpil. Na druhej strane je pod tlakom svojich spojencov v katalánskom regionálnom parlamente, ktorí naopak požadujú jednoznačné vyhlásenie nezávislosti a v ktorých rukách je aj osud súčasného Puigdemontovho kabinetu.

V uliciach Barcelony boli očakávania nejednoznačné, čo zodpovedá skutočnosti, že spoločnosť je v otázke nezávislosti rozpoltená. Blízko budovy parlamentu v utorok prechádzali dve desiatky traktorov s katalánskymi vlajkami a na miestnej promenáde sa zhromaždil dav stúpencov nezávislosti.

„Som nadšená,“ povedala podľa agentúry Reuters 51 ročná úradníčka Maria Redonová. „Celý svoj život som na to čakala, veľa sme bojovali, aby sme sa dočkali nezávislého Katalánska,“ dodala.

Podľa 36-ročného čašníka Carlosa Gabriela je naopak vyhlásenia nezávislosti „nemožné“. „Neurobí to. Skočil by tak do prázdneho bazéna,“ povedal o Puigdemontovi. „Títo ľudia vedia, že to je len sen, niečo veľmi komplikované, ​​niečo, čo pre nás bude mať mnoho negatívnych dôsledkov,“ citovala Gabriela agentúra Reuters.

Katalánsko upiera oči na Puigdemonta

Polícia kvôli možným problémom ešte popoludním uzavrela park v blízkosti parlamentnej budovy.

Za nezávislosť sa 1. októbra pri zhruba 43% účasti vyslovilo podľa miestnych úradov vyše 90 percent hlasujúcich. Madrid sa snaží odtrhnutiu najbohatšieho regiónu krajiny veľkosti Belgicka zabrániť ústavnou cestou, v deň referenda pri stretoch s políciou utrpeli zranenia stovky ľudí. Španielsky premiér Mariano Rajoy pohrozil pozastavením autonómie Katalánsku v prípade, že Puigdemont nezávislosť vyhlási.

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos povedal, že dúfa, že vyhrá zdravý rozum a že sa Puigdemont zdrží vyhlásenia nezávislosti. Jeho vládu obvinil z „radikalizmu a nezodpovednosti“, pretože vyvolala súčasnú krízu. „Nejde tu o áno alebo nie pre nezávislosť, ale o neposlušnosť voči zákonu. Práve zákon je základom pre spolužitie nielen v Španielsku, ale aj v Európe,“ vyhlásil minister v Luxemburgu, kde dnes rokujú ministri financií EÚ.

Guindos tiež povedal, že ministri z tábora európskych ľudovcov, s ktorými dnes hovoril pri raňajkách, vyjadrili podporu španielskej vláde. „Som si istý, že nás podporia tiež socialisti a liberáli,“ vyhlásil Guindos.

Hovorca španielskej vlády vyzval predsedu katalánskej regionálnej vlády Carlesa Puigdemonta, aby nepodnikal „nič nezvratného“. Íñigo Méndez de Vigo, ktorý zároveň zastáva funkciu ministra školstva, kultúry a športu, sa tak vyjadril pred chystaným večerným Puigdemontovým vystúpením v katalánskom regionálnom parlamente, ktorý by mohol v hlasovaní vyhlásiť nezávislosť od Španielska.

„Chcem požiadať pána Puigdemonta, aby nepodnikal nič nezvratného, nevydával sa cestou, z ktorej niet návratu, neschvaľovali jednostranne nezávislosť a aby sa vrátil k zákonnosti,“ povedal španielsky minister podľa agentúry AFP. „Európa jasne povedala, že neprijme žiadne vyhlásenie o nezávislosti Katalánska,“ dodal.

Predseda Európskej rady Donald Tusk varoval premiéra katalánskej regionálnej vlády Carlesa Puigdemonta, aby neprijímal rozhodnutie, ktoré by znemožnilo budúci dialóg. Panovali obavy, že na základe výsledkov katalánskeho referenda z 1. októbra Puigdemont pristúpi s parlamentom ovládaným separatistami k vyhláseniu nezávislosti.

Tusk zároveň upozornil, že katalánsky konflikt by bol zlý pre celú Európu. Po katalánskom referende sa poľský politik vyjadroval veľmi opatrne a kritizoval najmä policajné násilie, ktoré hlasovanie sprevádzalo. Vždy ale zároveň zdôrazňoval potrebu dialógu medzi ústrednou vládou v Madride a katalánskymi separatistami.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #referendum o nezávislosti #Katalánasko