’Darebák a alkoholik,’ Ukrajina Zemana po vyjadrení o anexii Krymu nešetrí

Výroky českého prezidenta Miloša Zemana, ktorý pred Parlamentným zhromaždením Rady Európy označil ruskú anexiu Krymu za "fait accompli", teda hotovú vec, a Ukrajine poradil dohodnúť sa s Moskvou na kompenzácii, pobúrili politikov v Kyjeve.

10.10.2017 17:02
debata (221)

Ukrajinské médiá označili Zemanove slová za „škandalózne“. Zemanove myšlienky a prudké ukrajinské reakcie zaujali tiež ruské médiá.

„Ukrajina nebude predávať svojich občanov, územie, zvrchovanosť, česť a dôstojnosť. To sa nepredáva,“ citovala ukrajinská tlačová agentúra Unian podpredsedníčku ukrajinského parlamentu a šéfku ukrajinskej delegácie v Štrasburgu Irynu Heraščenkovú.

Heraščenková: Česká delegácia sa musela cítiť trápne

Zemanove vystúpenie označila za „vrchol cynizmu“, v Štrasburgu podľa nej prehovoril opak Václava Havla, „antiHavel“. Bolo jej ľúto českej delegácie, ktorá sa podľa Heraščenkovej musela cítiť trápne kvôli Zemanovej bezzásadovosti a nemorálnosti.

Ešte viac než Zemanove slová ukrajinskú političku rozhorčili tí z európskych poslancov, ktorí rečníkovi zatlieskali.

„Ak možno predať Krym, tak český prezident môže Putinovi predať Prahu a Karlove Vary. Putin dá peniaze aj ropu,“ zareagoval na facebooku poslanec Oleksij Hončarenko z vládnej strany ukrajinského prezidenta Blok Petra Porošenka.

Zeman podľa neho zapredal pamiatku obetí sovietskej invázie v auguste 1968, pretože sa mu práve hodí zabudnúť na ruské tanky v českých uliciach – ale tieto tanky sú teraz v uliciach ukrajinských miest.

Zemana kritizovali aj pre alkohol

Ďalší ukrajinský poslanec Leonid Emec na facebooku označil českého prezidenta za „darebáka, naničhodníka a alkoholika“, nabádajúceho Európu na družbu s Ruskom, bez toho aby sa jediným slovkom zmienil o ruskej agresii.

„Bolo by zaujímavé zistiť, či by súhlasil, keby mu Hitler ponúkol kompenzáciu za obsadenie Sudet,“ poznamenal na Zemanovu adresu ukrajinský poslanec Borislav Bereza. Bereza tiež povedal, že lekári Zemanovi odporučili, aby obmedzil pitie alkoholu, ten však vyhlásil, že nebude piť menej. A z dnešného Zemanovho vystúpenia je podľa ukrajinského poslanca jasné, že český prezident svoje slovo dodržal.

Ukrajinský veľvyslanec pri Rade Európy Dmytro Kuleba označil Zemana za prostého herca, ochotne hrajúceho svoju úlohu v predstavení, ktorého režiséri sú v zákulisí. Zeman sa v novembri chystá na návštevu Ruska.

221 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Miloš Zeman #Ukrajina