Sobotka chce euro, väčšina voličov nie

Česká republika musí zostať v tvrdom jadre Európskej únie a čo najskôr prijať euro. Vyhlásil to premiér Bohuslav Sobotka. Jeho pondelňajšie vyjadrenia na sneme Zväzu priemyslu a dopravy však zďaleka neznamenajú, že by si Slováci v dohľadnom čase pri cestách za rieku Moravu už nemuseli meniť eurá na koruny.

10.10.2017 20:00
Bohuslav Sobotka Foto: ,
Premiér Bohuslav Sobotka si želá, aby Česko čo najrýchlejšie prijalo euro.
debata (16)

Česko na budúci týždeň čakajú parlamentné voľby. A vo včerajšej superdebate volebných lídrov sa z dvanástich diskutujúcich iba dvaja vyslovili za to, aby Česko prijalo euro v nasledujúcom štvorročnom období.

Sociálny demokrat Sobotka, ktorý sa už o post predsedu vlády neuchádza, považuje zotrvanie v jadre Európskej únie za jedinú alternatívu k zaisteniu bezpečnosti a ekonomickej prosperity krajiny. Česko patrí k posledným ôsmim krajinám, ktoré v 27-člennej únii po odchode Británie budú platiť vlastnou menou. Neúčasť v eurozóne vníma Sobotka ako neistotu do budúcnosti. „Všetky modernizačné opatrenia budú fungovať vtedy, keď budeme členmi voľného vnútorného trhu a budeme figurovať v jadre ekonomicky silných krajín Európskej únie,“ citoval ho denník Právo. "Musíme bojovať za to, aby nevznikali na vnútornom trhu a na hraniciach eurozóny bariéry,“ dodal. Všetkých politikov, ktorí, naopak, hovoria o vystúpení Česka z Európskej únie, označil dosluhujúci premiér "za bláznov a polobláznov“.

Proti euru sa najostrejšie stavajú komunisti, ODS a xenofóbni populisti Tomia Okamuru

V debate volebných lídrov, ktorú v utorok naživo vysielal portál iDNES, sa síce o možnom czexite (podľa vzoru brexitu), nehovorilo, zo súčasných parlamentných strán sa však k skorému prijatiu eura prihlásila iba jedna. Nebola to pritom Sobotkova sociálna demokracia, ale opozičná TOP 09. K nej sa pripojila iba mimoparlamentná Strana zelených.

Volebný líder sociálnych demokratov Lubomír Zaorálek sa odpovedi na otázku, či si želá prijatie eura v nasledujúcom volebnom období, vyhol s argumentom, že „eurozóna je v procese výstavby“. „Ja som za to: spevňovať korunu, zvyšovať platy a pripraviť sa na to, kedy to bude vhodné,“ dodal dosluhujúci šéf diplomacie kandidujúci za premiéra. Ignoroval tak upozornenie Sobotku, že bez rýchleho prijatia eura sa Česko ocitne na periférii, lebo o budúcnosti únie budú rozhodovať prednostne krajiny eurozóny.

Zo strán, ktoré majú podľa aktuálnych preferencií šancu dostať sa do Poslaneckej snemovne, sa proti prijatiu eura najostrejšie vyslovujú komunisti, ODS, xenofóbni populisti Tomia Okamuru, ale aj hlavný favorit volieb hnutie ANO miliardára Andreja Babiša. Pred minulými voľbami na jeseň 2013 Babiš ešte vyhlasoval, že prijatie eura presadzuje, tentoraz však už vedie vyhranene euroskeptickú kampaň. Na otázku, či je za prijatie eura, líder ANO včera odpovedal rezolútne: „Určite nie, nechceme ručiť za grécke dlhy.“

Podľa Radka Hokovského, šéfa think tanku Európske hodnoty, otázka prijatia eura nie je ani tak ekonomická, ako predovšetkým politická. „Ide o to, či chceme byť pri rozhodovaní, alebo sa bez toho zaobídeme,“ povedal pre Český rozhlas. Strany dosluhujúcej vládnej koalície si to podľa neho uvedomujú. V situácii, keď prieskumy ukazujú, že za prijatie eura je menej ako 30 percent Čechov, však nechcú riskovať stratu priazne voličov.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #euro #Bohuslav Sobotka #Česká fepublika