Ruský súd odpustil pokuty z rozsudkov za Nemcovovu vraždu

Ruský najvyšší súd odpustil pokuty vo výške 100 000 rubľov (asi 1461 eur) z rozsudkov, ktoré boli vynesené nad päticou Čečencov odsúdených tento rok v lete za vraždu opozičného politika Borisa Nemcova. Odvolaniu súd inak nevyhovel, takže rozsudky nadobudli platnosť, uviedli v utorok ruské médiá.

10.10.2017 22:30
nemcov Foto: ,
Traja z piatich vinných z vraždy Borisa Nemcova (zľava) Shadid Gubašev, Chamzat Bakajev a Anzor Gubašev počas súdneho procesu.
debata (9)

Moskovský vojenský súd vyniesol verdikty v polovici júla: Zaur Dadajev, ktorý podľa rozsudku Nemcova predvlani zastrelil, bol odsúdený na 20 rokov odňatia slobody. Zo štvorice spolupáchateľov si má Anzor Gubašev odpykať 19 rokov za mrežami, jeho brat Šadid 16 rokov, Tamerlan Eskerchanov 14 rokov a Chamzat Bachajev 11 rokov, všetci v zariadení s prísnym režimom.

Prokurátorka pre Dadajeva žiadala doživotie, pre spolupáchateľa 17 až 23 rokov za mrežami. „Nie som vinný, verím v Alaha a neskloním sa pred nikým. Ani pred prokuratúrou, ani pred (vyšetrovateľom) Krasnov, ani pred (tajnou službou) FSB,“ vyhlásil po vynesení verdiktu Dadajev. Tvrdil, že jeho priznanie bolo vynútené mučením.

Verdikt neuspokojil ani pozostalých. Právny zástupca Nemcovovej dcéry zdôraznil, že organizátorov a objednávateľa vraždy sa doteraz nepodarilo vypátrať. Podľa Nemcovovej dcéry Zanni sa po klientovi nájomných vrahov pátra len „na oko“, pretože stopa vedie k spolupracovníkom vládcu autonómneho Čečenska Ramzana Kadyrova.

Nemcov, ktorý býval jeden čas podpredsedom ruskej vlády, prišiel o život na moste cez rieku Moskvu na dohľad od Kremľa pol hodiny pred polnocou 27. februára 2015. Vrah ho usmrtil šiestimi výstrelmi z pištole.

Podľa vyšetrovateľov bol šiestym spolupáchateľom Beslan Šavanov, ktorý sa neskôr pri zatýkaní v Čečensku vyhodil do povetria trhavinou.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Boris Nemcov #odsúdení #Ramzan Kadyrov #Ruský najvyšší súd