Kalifornia zápasí s požiarmi, najmenej 17 ľudí prišlo o život

Požiare sa naprieč americkým štátom rýchlo šíria a zničili už minimálne 2 000 obytných a komerčných budov.

11.10.2017 07:36
debata

Zatiaľ si vyžiadali najmenej 17 ľudských životov. Odhaduje sa, že do bezpečia sa muselo uchýliť nad 20 000 ľudí, uviedla agentúra Reuters. Počasie sa teraz priklonilo na stranu hasičov, pretože prestal fúkať silný vietor. Podporu Kalifornii vyjadril americký prezident Donald Trump.

Viac ako stovka ľudí v dôsledku požiarov utrpela zranenia a niekoľko osôb je nezvestných. „Bolo to peklo, aké ste nikdy predtým nevideli,“ uviedla Marian Williamsová, ktorá musela pred požiarom uniknúť v aute. „Stromy horeli ako fakle,“ dodala.

Vinohrad v kalifornskom meste Kenwood. V pozadí... Foto: Reuters, STEPHEN LAM
kalifornia, poziar Vinohrad v kalifornskom meste Kenwood. V pozadí šíriaci sa oheň, ktorý ohrozuje okrem ľudí aj úrodu hrozna.

Oheň zničil 23 000 hektárov

Kalifornský guvernér Jerry Brown kvôli požiarom vyhlásil stav núdze v okresoch Napa, Sonoma, Yuba a štyroch ďalších. Najväčším mestom v oblasti zasiahnutej požiare je Santa Rosa, kde žije zhruba 175 000 obyvateľov. Požiar v tomto meste zničil rad budov a vynútil si uzavretie škôl aj evakuáciu dvoch nemocníc.

Trump v telefonickom rozhovore s Brownom uistil, že federálna vláda stojí za Kaliforniou. „A bude tam aj v čase terajšej tragédie,“ povedal prezident.

Hovorca kalifornského úradu pre lesnú a požiarnu ochranu Daniel Berlant povedal, že počas dvanástich hodín spálilo 14 požiarov v ôsmich severokalifornských okresoch územie o rozlohe vyše 23 000 hektárov.

Optimistické vyhliadky

S ohňom bojujú tisíce hasičov a rad požiarov stále nie je pod kontrolou. Požiare vypukli v nedeľu večer, zatiaľ však nie je známe, akým spôsobom. Za ich mimoriadne rýchlym šírením sa stojí kombinácia silného vetra, nízkej vlhkosti a teplého a suchého počasia. Teraz ale meteorológovia predpovedajú ochladenie a zvýšenie vlhkosti vzduchu.

Pomáhať hasičom začala národná garda, ktorá záchranárom a hasičským čatám zabezpečuje dodávky pohonných hmôt. Kvôli požiarom v postihnutých častiach nefunguje elektrina, čo z prevádzky vyradilo aj benzínové stanice.

Požiare môžu ohroziť aj zber hrozna. Podľa vinárov totiž dym môže dosiaľ nezozbierané hrozno znehodnotiť. Vinár Fred Olia, ktorý má vinice v preslávenom údolí Napa, uviedol, že on i jeho kolegovia sú zo vzniknutej situácie nervózni.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Kalifornia #požiar