Rajoy Katalánsku: Vyhlásili ste nezávislosť, alebo nie?

Centrálna vláda v Madride oficiálne požiada katalánsku vládu v Barcelone, aby jasne povedala, či v utorok vyhlásila nezávislosť Katalánska alebo nie, uviedol španielsky premiér Mariano Rajoy.

11.10.2017 09:43 , aktualizované: 15:01
Rajoy Foto: ,
Španielsky premiér Mariano Rajoy.
debata (9)

V krátkom vyhlásení k tlači dodal, že tak chce predísť zmätkom. Reakcia kabinetu v ďalších dňoch tak bude podľa neho záležať od odpovede katalánskeho separatistického vedenia. Rajoy tiež povedal, že chce naďalej postupovať „opatrne a zodpovedne“.

Táto formálna žiadosť je údajne prvým krokom k aktivácii článku 155 španielskej ústavy, ktorý umožňuje pozastaviť Katalánsku autonómiu. Líder španielskych opozičných socialistov Pedro Sánchez povedal, že sa s premiérom Marianom Rajoyom dohodli na začatí práce na reforme ústavy, ktorá by mala zmeniť spôsob správy španielskych autonómnych regiónov vrátane Katalánska.

Šéf socialistov a predseda konzervatívnej vlády sa dohodli na vytvorení komisie, ktorá bude počas šiestich mesiacov skúmať súčasný systém regionálnej autonómie. Po uplynutí tohto času môže španielsky parlament debatovať o ústavnej reforme, povedal Sánchez. Socialisti si podľa neho želajú, aby ústavná reforma umožnila Katalánsku „zostať súčasťou Španielska“.

Sánchez takisto podporil Rajoyovu požiadavku, aby Puigdemont ujasnil, či v utorok vyhlásil nezávislosť Katalánska, alebo nie.

Španielska vláda odmietla deklaráciu nezávislosti Katalánska, ktorú v utorok podpísali jej lídri, no neuviedli ju do platnosti. Regionálny prezident Carles Puigdemont tento krok odôvodnil tým, že chce dať priestor „rozumnému dialógu a rokovaniam“ so Španielskom. Podľa podpredsedníčky španielskej vlády Soraye Sáenz de Santamaría však Puigdemont len nevie čo robiť.

Po nočnej schôdzke so šéfom socialistickej opozície Pedrom Sánchezom sa Rajoy stretne aj s lídrom druhej najsilnejšej pravicovej strany Ciudadanos Albertom Riverom, ktorý už predtým vyzýval na obmedzenie autonómie Katalánska. Rajoy sa pokúša konať v súlade s názorom socialistov i Ciudadanos, aby dal najavo, že má k tvrdému postupu voči katalánskym separatistom čo najširší mandát.

Kým Rivera presadzuje uplatnenie ústavného článku 155 umožňujúceho prevzatie časti právomocí autonómnych úradov španielskych regiónov bezvýhradne, Sánchez je v tejto veci zdržanlivejší.

Minister: Odloženie nezávislosti je trik

Španielsky minister zahraničia Alfonso Dastis označil vyhlásenie nezávislosti Katalánska a jeho následné pozastavenie za trik. Katalánski separatisti podľa neho hovoria jednu vec a súčasne aj jej opak. V Madride medzitým začala mimoriadna schôdza vlády. Na nej kabinet rozhodne, aké ďalšie kroky s ohľadom na dianie v Katalánsku podnikne.

Vládny zdroj agentúre AFP povedal, že na stole sú rôzne možnosti. Španielske médiá hovoria o obmedzení katalánskej autonómie ako o možnom scenári.

Ďalší postup vlády načrtne španielsky premiér Mariano Rajoy popoludní v parlamentnom prejave.

Puigdemont potrebuje niekoľko týždňov

Dastis v rozhovore s francúzskou rozhlasovú stanicou Europe 1 dodal, že španielska ústava poskytuje priestor na vyjednávanie. „Aby ale časť Katalánska rozhodovala za všetkých, to úprimne povedané nie je možné,“ uviedol šéf španielskej diplomacie ohľadom nedávneho katalánskeho referenda zakázaného španielskym ústavným súdom, v ktorom sa podľa miestnych úradov pri třiačtyřiceti­procentní účasti vyslovilo pre odtrhnutie vyše 90 percent hlasujúcich.

Predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont ale v utorok predišiel obavám z vyhrotenia sporu s Madridom, ktorý referendum považuje za protiústavné, a namiesto priameho vyhlásenia nezávislosti si vzal čas na rokovania s centrálnou vládou. Vodca separatistov síce podpísal text deklarácie schválený poslancami, avšak s dodatkom, že než ju skutočne vyhlási, potrebuje niekoľko týždňov pre vyjednávanie. Počas tejto doby chce presvedčiť španielskeho premiéra Rajoya, aby akceptoval výsledky katalánskeho plebiscitu.

Buď vyhlásite nezávislosť, alebo nie

„Chápem to ako taký fígeľ, kľučky, čo robia, keď hovoria jednu vec a zároveň jej opak,“ povedal Dastis.

Španielsky veľvyslanec vo Francúzsku Fernando Carderera uviedol, že deklaráciu o nezávislosti možno podľa neho považovať za štátny prevrat. „Nevidíte akurát ľudí, čo so strelnými zbraňami v rukách vstupujú do parlamentu, ale o to je to horšie, (pretože tak jedná legitímne vláda),“ dodal Carderera, ktorého citovala agentúra AFP.

„Koniec koncov, nezávislosť je ako tehotenstvo. Buď ste tehotná, alebo nie ste. Buď vyhlásite nezávislosť, alebo nie,“ uzavrel.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Mariano Rajoy #Španielsko #Katalánsko #nezávislosť Katalánska