Zeman v Štrasburgu opäť ’hviezdil,’ po rečiach o anexii Krymu chcel ’zabiť’ kameramana

Ruskí politici považujú utorkové vyhlásenie českého prezidenta Miloša Zemana za faktické uznanie anexie Krymu, so žiadnou kompenzáciou, ktorú by mala Moskva Kyjevu vyplatiť, ale v žiadnom prípade nesúhlasia.

11.10.2017 11:01 , aktualizované: 13:22
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (75)

Vyplýva to z reakcií ruských poslancov na vyhlásenie českého prezidenta na schôdzi Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PSRE) v Štrasburgu. Kremeľ ani ruské ministerstvo zahraničných vecí zatiaľ návrhy českého prezidenta nekomentovali.

Zeman vo svojom vystúpení označil ruskú anexii ukrajinského Krymu za „fait accompli“, teda za hotovú vec. Priamy dialóg medzi Ruskom a Ukrajinou by podľa Zemana mohol viesť ku kompenzácii v prospech Ukrajiny, napríklad vo finančnej podobe alebo prostredníctvom ropy a zemného plynu.

Podľa predsedu zahraničného výboru Štátnej dumy Leonida Sluckého Zeman „fakticky uznal pripojenie Krymu k Rusku za hotovú vec, čo možno len privítať“. Jeho návrh vyplatiť Ukrajine kompenzáciu ale odmietol. Rusko nikomu nič platiť nebude, vyhlásil Sluckij.

Sluckij: S Krymom sa neobchoduje

„Krym nie je predmetom obchodu alebo zmluvy. Znovuzjednotenie polostrova s ​​Ruskom prebehlo na základe prejavenej vôle ľudu, nie cestou kúpy a predaja,“ vyhlásil ruský politik.

Zeman je známy svojimi nezávislými stanoviskami, povedal Konstantin Kosačov, šéf zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu. "Pomerne často nahlas hovorí to, čo si ostatní európski politici len myslia. Zemanove vyhlásenie je preto zásadnej povahy. Znamená, že situácia okolo Krymu, nech sa to niekomu páči alebo nie, je nezvratná. To uznáva nielen Zeman, ale aj tí, ktorí Rusko odsudzujú, "uviedol Kosačov.

Zeman: Vyžeňte toho kameramana, lebo ho zabijem

Český prezident Miloš Zeman sa opäť pustil na verejnosti do novinárov. Tentokrát v sídle Rady Európy, kde ho popudila prítomnosť kameramana natoľko, že mu pohrozil smrťou. „Vyžeňte toho kameramana, lebo ho zabijem,“ pohrozil Zeman na adresu pracovníka Českej televízie, keď prechádzal foyer v sídle Rady Európy v Štrasburgu za doprovodu niekoľkých osobných strážcov.

Kameraman zrovna natáčal reportáž o prezidentovom vystúpení pred Parlamentným zhromaždením a robil zábery Zemana prechádzajúceho okolo výstavy Václava Havla, ktorá sa tam práve konala. Zábery sa tak objavili v programe Události, ale len bez zvuku.

Podľa ruského senátora boli Zemanove slová určené skôr Ukrajine než Rusku. „Je to výzva Kyjevu, ktorý je vzhľadom na svoje akcie prekážkou vzťahov medzi Európskou úniou a Ruskom. Práve preto v PSRE Zemanovi nikto neodporoval,“ vyhlásil Kosačov. Ukrajina podľa Kosačova musí uznať status-quo a začať s Ruskom dialóg. „Ak to Ukrajina urobí, bude dialóg obsažný a možno aj produktívny. Nie však v zmysle štatútu Krymu, ale v zmysle normalizácie našich vzťahov,“ zdôraznil.

Návrhy českého prezidenta Miloša Zemana na riešenie krymského problému označila ukrajinská diplomacia v oficiálnom vyhlásení za absolútne neprijateľné a rozhorčene ich odmietla. Vyplýva to zo stanoviska ministerstva zahraničných vecí. Kyjev zároveň ocenil podporu a solidaritu zo strany českej vlády a českého národa.

Podľa ukrajinskej diplomacie je Zemanov návrh „pokusom presadiť nielen ústupok agresorovi, ale aj legitimizáciu anexie Krymu cestou ‚predaja‘ časti ukrajinského územia“. V terajšej Európe je podľa Kyjevu takýto návrh absolútne neprijateľný.

Rusko: Status Krymu je uzavretá záležitosť

K Zemanovým výrokom sa vyslovil aj Andrej Klimov, predseda komisie hornej komory pre ochranu štátnej zvrchovanosti. Aj podľa neho by Ukrajina mala uznať „objektívnu realitu“ a vrátiť sa k spolupráci s Moskvou. Krym sa podľa Klimova pripojil k Rusku v súlade so zásadami medzinárodného práva a z vôle obyvateľov polostrova vyjadrenej v referende.

Pre Zaura Smirnova, šéfa jedného z vládnych výborov na anektovanom Kryme, je status polostrova záležitosť uzavretá raz a navždy. „Pre obyvateľov Krymu a pre Rusov je takéto stanovisko jediné prijateľné. Všetko ostatné sú subjektívne názory,“ povedal Smirnov.

Z informácií ruských médií vyplýva, že na rozdiel od poslancov sa ruská diplomacia ani Kremeľ zatiaľ k vyhláseniu českého prezidenta nevyslovili.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Miloš Zeman #Ukrajina #Krym