Američania zintenzívnili bombardovanie Afganistanu

Americké letectvo v Afganistane podporuje boj vládnych vojsk proti povstalcom z radov Talibanu a ďalším islamistom.

11.10.2017 11:24
debata (11)

Počas septembra americké letectvo zhodilo na afganské územie 751 bômb, čo bolo o 50 percent viac ako v auguste, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na americké armádne dáta.

Zvýšenie počtu leteckých útokov súvisí s novou americkou stratégiou v Afganistane, ktorú v lete predstavil šéf Bieleho domu Donald Trump.

„Zvýšenie (počtu náletov) vyplýva z prezidentovej stratégie, ktorej cieľom je aktívnejšie sa zameriavať na skupiny extrémistov, ktoré ohrozujú stabilitu krajiny a bezpečnosť afganského ľudu,“ uviedlo americké letectvo vo svojej mesačnej správe.

Zvýšenie počtu leteckých útokov v Afganistane... Foto: Reuters, KEVIN LAMARQUE
trump Zvýšenie počtu leteckých útokov v Afganistane súvisí s novou americkou stratégiou, ktorú v lete predstavil šéf Bieleho domu Donald Trump.

Nasadia aj bombardéry B-52

Na leteckej základni Bagram pri afganskej metropole Kábul bolo nasadených ďalších šesť stíhačiek F-16. Na nepriateľské ciele v Afganistane majú novo útočiť aj strategické bombardéry B-52, ktoré budú štartovať zo základní v Perzskom zálive, dodalo americké letectvo.

Kým počas minulého roka vykonalo americké letectvo zhruba tisícku útokov na islamistov v Afganistane, v polovici tohto augusta ich už malo na konte okolo 2 200.

Ďalší nárast leteckých úderov bol potom zaznamenaný od augusta do septembra. V auguste bolo vykonaných 503 útokov, v septembri bolo náletov 751.

Nárast usmrtených a zranených civilistov

Podľa agentúry DPA intenzita amerických náletov dosahuje teraz úroveň z roku 2012, keď mali Spojené štáty v rámci bojovej misie v Afganistane takmer 80 000 vojakov. Bojová misie USA a NATO na afganskom území skončila v roku 2014 a väčšina členov zahraničných síl sa zo zeme stiahla.

Americké ministerstvo obrany však nedávno oznámilo, že do Afganistanu, kde teraz pôsobí 11 000 amerických vojakov, vysiela ďalších 3 000 ľudí.

S intenzívnejšími náletmi býva ale spojený aj nárast civilných obetí, ktorý je jedným z hlavných dôvodov napätia medzi USA a Afganistanom. Podľa OSN stúpol v prvej polovici roka 2017 počet usmrtených a zranených civilistov pri náletoch v Afganistane o 43 percent na 232. Spojené štáty pritom niesli zodpovednosť za 37 percent mŕtvych a zranených a afganske letectvo za 48 percent z nich. Pri ostatných útokov nebolo pôvodcu možné určiť, napísala agentúra DPA.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #Taliban #islamisti #bombardovanie