Porošenko odmietol Zemanov návrh výmeny územia za ruské suroviny

Ukrajinský prezident odmieta tvrdenie o anexii Krymu ako o "hotovej veci".

11.10.2017 13:47
debata (12)

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v Štrasburgu dôrazne odsúdil návrhy českého prezidenta Miloša Zemana na uznanie krymskej anexia výmenou za ruskú ropu a plyn a varoval pred ústupkami voči Moskve.

Bez menovania Zemana, v prejave na Parlamentnom zhromaždení Rady Európy (PZ RE) povedal, že „rozhodne odmieta“ tvrdenie o anexii Krymu ako o „hotovej veci“ a predstavy o tom, že možno krízu vyriešiť výmenou územia za peniaze alebo suroviny.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v prejave... Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
porosenko Ukrajinský prezident Petro Porošenko v prejave na Parlamentnom zhromaždení Rady Európy.

Pre Zemana je to „fait accompli“

Porošenko v prejave tiež varoval pred „appeasementom“ (uzmierovanie protivníka ústupkami, pozn. red.) voči Rusku. Povedal, že v terajšej situácii sa nedá udržiavať styky s Ruskom „ako by sa nič nestalo“. Poďakoval poslancom PZ RE za podporu územnej zvrchovanosti Ukrajiny a obsiahlo hovoril o snahách Kyjeva presadzovať demokratické reformy a vykoreniť korupciu.

Český prezident v utorok na rovnakom mieste v Štrasburgu označil protiruské sankcie za nefunkčné a ruskú anexii ukrajinského Krymu za „fait accompli“, teda za hotovú záležitosť. Zároveň sa zmienil o možnosti ruskej kompenzácie v prospech Ukrajiny vo forme finančnej náhrady alebo dodávok ropy a plynu.

Zeman mandát českej vlády nemal

„Rozhodne odmietam tvrdenia tých, ktorí hovoria o Kryme ako o hotovej veci. Táto tribúna nebola vytvorená k výzvam o appeasemente ani k výzvam obchodovať s územím za peniaze, ropu alebo plyn. To sa nikdy nestane,“ povedal Porošenko.

Dodal, že dosiahnuť mier a stabilitu v Európe je možné len úctou k zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny.

Zemanov prejav tvrdo odsúdilo ukrajinské ministerstvo zahraničia a označilo ho ako absolútne neprijateľné. Český premiér Bohuslav Sobotka uviedol, že Zeman nemal v prejave o protiruských sankciách a anexii Krymu mandát českej vlády a že jeho vyjadrenia sú v príkrom rozpore so zahraničnou politikou Českej republiky.

Na pomoc si budeme pamätať

Porošenko v Štrasburgu obvinil Rusko, že nedodržiava svoje záväzky a hrubo porušuje ľudské práva. Ruskí vojaci sú stále na ukrajinskom území, a to na Kryme aj v Donbase. Upozornil na prípady ukrajinských vlastencov väznených v Rusku, ktorých je podľa neho viac než stovka.

Systematické represie na Kryme, presadzované „v najlepších sovietskych tradíciách“, postihujú miestnych Tatárov, ktorí sú posielaní do väzníc a pracovných táborov, povedal ukrajinský prezident.

Medzinárodná koalícia, podporujúca Ukrajinu, je ale stále širšia a silnejšia. „Ukrajinci si budú vždy pamätať pomoc, ktorej sa im od medzinárodného spoločenstva dostalo v ťažkých chvíľach,“ povedal prezident.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #sankcie #Miloš Zeman #Ukrajina #Donbas #Petro Porošenko #anexia Krymu