V sýrskej Rakke sa rokuje o evakuácii zostávajúcich civilistov

V sýrskej Rakke, ktorú ako svoju poslednú veľkú základňu v Sýrii obhajujú teroristi z organizácie tzv. Islamský štát (IS), sa rokuje o možnosti evakuácie zostávajúcich civilistov.

11.10.2017 14:14
debata (4)

Podľa OSN je ich v meste asi 8000. Na rozhodujúci úder proti IS sa chystá kurdsko-arabská koalícia SDF.

Podľa nej o evakuácii rokujú zástupcovia občianskej správy a tiež členovia miestnych kmeňov. IS civilistov využíva ako ľudské štíty. Zástupcovia civilnej správy uviedli, že tých, ktorí bojovali v radoch IS a budú chcieť odísť, odovzdajú úradom a postavia pred súd.

Exilová organizácia ochrancov ľudských práv (SOHR) oznámila, že cieľom vyjednávania je tiež umožniť radikálom vzdať sa a ich rodinám odísť z mesta. Počíta sa s tým, že pôjdu do Búkamálu na irackej hranici, čo je mesto, ktoré má IS stále v rukách.

Hovorkyňa SDF povedala, že podľa odhadu je v Rakke asi 600 až 700 bojovníkov IS a spolu s nimi asi 800 ich zranených druhov. Niekoľko členov IS sa vraj v utorok pokúsilo dostať sa z mesta a predstierali, že sú civilisti. Jeden z nich sa vzdal ako bojovník IS.

Medzinárodná koalícia, ktorá pomáha SDF a ktorej velí USA, sa domnieva, že v Rakke je iba 4000 civilistov. Jej hovorca Ryan Dillon potvrdil, že sa o ich možnom odchode rokuje, ale uistil, že táto koalícia nepristúpi na dohodu, ktorá umožní bojovníkom IS sa vzdať. Podľa Dillona ide o 400 ľudí.

SDF postupuje zo severu a východu, IS má ľudí hlavne v centre mesta a v tamojšej nemocnici. SDF odhaduje, že akonáhle sa obe strany priblíži k sebe, môže bitka do týždňa skončiť. IS až na pohraničí prišiel o svoje územie v Iraku a teraz je pod tlakom v susednej Sýrii. Jeho ľudia sú stále vo východnej provincii Dajr az-Zaur, ale aj tam sú vytláčaní k hranici.

Rusko rovnako ako v utorok obvinilo USA, že umožňujú Islamskému štátu operovať pred zrakmi svojej armády v Sýrii a že Američania nechávajú týchto teroristov voľne sa pohybovať cez územie, kde majú USA vojenskú základňu. Ide o základňu Tanf pri irackej hranici, na ktorej americkí a britskí vojaci cvičia povstalecké jednotky na boj proti IS.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že základňa Tanf, ktorá leží na strategickom prechode do Iraku, je nelegálna a že v jej blízkosti beztrestne operujú členovia IS.

USA základňu označujú za dočasnú a hovorca Pentagonu povedal, že USA sú odhodlané zničiť IS a neposkytujú mu žiadnu ochranu. Hovorca ruského úradu Igor Konašenkov však povedal, že Moskva chce vedieť, ako sa dostalo asi 300 členov IS v terénnych autách cez územie kontrolované Američanmi a pokúsilo sa zablokovať ceste medzi mestami Damask a Dajr az-Zaur. Rusko pomáha sýrskej armáde bojovať proti IS v provincii Dajr az-Zaur a Konašenkov už v utorok vyhlásil, že IS na miesto vysiela posily a že sú to ľudia, ktorým USA umožňujú utekať z Iraku.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria