Madrid Barcelone: Tak vyhlásili ste nezávislosť, či nie?

Jasnú odpoveď na túto otázku žiada španielsky premiér Mariano Rajoy od katalánskej regionálnej vlády.

11.10.2017 20:00
katalánsko Foto: ,
Stúpencov samostatného Katalánska, ktorí sa zhromaždili v Barcelone, vyhlásenie nezávislosti s odkladom zaskočilo.
debata (10)

Katalánsky parlament totiž v utorok večer na základe výsledkov Madridom neuznaného referenda schválil deklaráciu o vyhlásení nezávislosti, ale s odkladom. Katalánsky premiér Carles Puigdemont v obave z vyhrotenia sporu pre jednostranné vyhlásenie nezávislosti chce čas niekoľkých týždňov na vyjednávanie s Madridom.

Španielsky premiér Rajoy na taktiku Puigdemonta zareagoval krátkym vyhlásením, ktorým požiadal Barcelonu o jasné stanovisko. Od jej odpovede budú závisieť ďalšie kroky Madridu – v hre je aj možnosť, že pozastaví Katalánsku autonómiu. Podľa Rajoya chce vláda postupovať „opatrne a zodpovedne“. „Túto žiadosť robíme pred akýmikoľvek opatreniami, ktoré by vláda mohla prijať v rámci článku 155 našej ústavy. Chceme, aby občania mali jasno a istotu, čo si žiada taká dôležitá otázka,“ vyhlásil Rajoy v televíznom vystúpení s odkazom na článok, ktorým je možné pozastaviť autonómiu.

Zámerný zmätok

Katalánsky vodca podľa Rajoya zámerne rozsieva zmätok. „Odpoveď katalánskeho premiéra určí, čo sa stane v nasledujúcich dňoch,“ dodal Rajoy po mimoriadnom zasadnutí vlády. Neskôr vo vyhlásení pred parlamentom odmietol sprostredkovanie vyjednávaní o riešení krízy. Zopakoval, že zorganizovanie referenda bolo nezákonné a vytváralo zdanie demokracie.

Španielske médiá označujú Rajoyovo vyhlásenie za skrytú hrozbu. Žiadosť adresovaná Barcelone môže byť formálnym prvým krokom k aktivácii článku 155 ústavy, teda k pozastaveniu katalánskej autonómie. Rajoyova menšinová vláda je pod tlakom Ciudadanos, druhej najsilnejšej pravicovej strany Španielska, ktorá už predtým naliehala na obmedzenie katalánskej autonómie. Prevzatie priamej kontroly nad Katalánskom by však mohlo ešte vyhrotiť terajšie napätie a vyvolať nepokoje.

Rajoya v jeho postoji podporila najsilnejšia opozičná strana. Šéf socialistov Pedro Sánchez tiež vyzval Puigdemonta, aby vyjasnil pozíciu Barcelony. Ak Katalánsko jednostranne vyhlási nezávislosť, tak opoziční socialisti podporia odvetné opatrenia vlády na zaistenie jednoty krajiny.

Vyjednávanie

Sánchez však zároveň ponúkol návrh na riešenie krízy, keď oznámil, že s Rajoyom sa dohodol na možnosti prehodnotenia ústavy. Šéf socialistov a predseda konzervatívnej vlády sa dohodli na vytvorení komisie, ktorá v období šiestich mesiacov preskúma terajší systém regionálnej autonómie. Po uplynutí tohto času môže španielsky parlament diskutovať o reforme ústavy. Socialisti si podľa neho želajú, aby ústavná reforma umožnila Katalánsku „zostať súčasťou Španielska“. Katalánsky premiér Puigdemont v utorok síce podpísal text deklarácie o nezávislosti schválený poslancami, ale s dodatkom, že kým ju skutočne vyhlási, potrebuje niekoľko týždňov na vyjednávanie s Madridom. Rajoya chce presvedčiť, aby akceptoval výsledky katalánskeho referenda, ktoré Madrid označuje za neústavné. Na referende 1. októbra, ktoré sprevádzal zásah polície, sa zúčastnilo približne 43 percent registrovaných voličov, z nich sa vyše 90 percent vyslovilo za nezávislosť.

Puigdemont sa pred utorkovým vystúpením v parlamente tiež ocitol pod tlakom. Aj šéf Európskej rady Donald Tusk ho varoval, aby neprijímal rozhodnutie, ktoré by znemožnilo budúci dialóg. Európska komisia v reakcii na aktuálny vývoj zopakovala výzvu na rešpektovanie španielskeho ústavného poriadku. „Európska komisia situáciu v Španielsku pozorne sleduje. Podporujeme snahy prekonať rozdelenie,“ poznamenal podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis. Komisia podľa neho verí, že španielske úrady, premiér Rajoy a ďalšie politické sily pracujú na tom, aby sa riešenie našlo v rámci španielskej ústavy.

Najbohatší región

Katalánsko, najbohatší región Španielska, v prípade osamostatnenia nemôže rátať s tým, že by sa automaticky stalo členom EÚ. Muselo by prejsť celým prístupovým procesom a získať súhlas všetkých členov EÚ vrátane Španielska.

Podľa bývalého britského diplomata Carneho Rossa Puigdemont nemá inú možnosť, ako odložiť vyhlásenie nezávislosti. Ak by totiž Katalánsko vyhlásilo samostatnosť na základe výsledkov sporného referenda, pravdepodobne by nezískalo medzinárodné uznanie. „Na konci dňa, keď ste nezávislí, potrebujete uznanie. Myslím si, že len pri legálnom referende, s ktorým súhlasí Madrid, je pravdepodobné, že získate medzinárodného uznanie,“ povedal Ross.

Podľa Rossa policajný zásah počas referenda „prilial olej do ohňa“ a „radikalizoval“ mnohých Kataláncov. Na druhej strane upozornil aj na výsledok plebiscitu, na ktorom sa nezúčastnila nadpolovičná väčšina voličov. „Podľa mňa legitímnu nezávislosť možno legitímne vyhlásiť, keď má jasnú väčšinu obyvateľstva. Nemyslím si, že je správne vyhlasovať nezávislosť, keď nemáte tak jasnú väčšinu,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko