Moskva zvažuje ďalšie skresanie americkej diplomatickej misie

Moskva nevylučuje, že Spojené štáty budú musieť znovu obmedziť počet členov svojej diplomatickej misie v Rusku.

11.10.2017 22:04 , aktualizované: 12.10.2017 08:46
ruský konzulát v San Franciscu Foto: ,
Člen ruského generálneho konzulátu v americkom San Franciscu vychádza z brány budovy s kufrom.
debata (16)

Počet by sa mohol znížiť na 300 i menej, povedal agentúre RIA Novosti šéf odboru pre Severnú Ameriku na ruskom ministerstve zahraničia Georgij Borisenko. Kremeľ by tak reagoval na uzatvorenie ruského konzulátu v San Franciscu, ktoré Spojené štáty nariadili v auguste v rámci odvety za obmedzenie početného stavu americkej diplomatickej misie v Rusku.

Rusko protestuje proti stiahnutiu vlajok

Ruská diplomacia protestovala nótou proti „strhnutiu“ ruských štátnych vlajok z budovy generálneho konzulátu v San Franciscu a obchodného zastúpenia vo Washingtone, ktoré boli Rusi nútení vypratať. Podľa amerického ministerstva zahraničia boli ale vlajky „s úctou“ stiahnuté a starostlivo uložené.

Rusi museli minulý mesiac časť svojich diplomatických objektov v USA opustiť v rámci série nepriateľských krokov, ktorými sa Moskva a Washington častovali po vyhlásení amerických protiruských sankcií. Vypratanie objektov Spojené štáty nariadili v auguste ako odvetu za obmedzenie početného stavu americkej diplomatickej misie v Rusku.

Ruská ambasáda označila stiahnutie vlajok za „krádež“, krajne nepriateľský akt a provokačnú protiruskú akciu. Ministerstvo zahraničných vecí USA ale v reakcii uviedlo, že „vlajky na bývalých ruských konzulárnych objektoch boli s úctou stiahnuté a bezpečne v týchto objektoch uložené“.

Na incident reagoval aj ruský veľvyslanec v USA Anatolij Antonov. „Žiadame okamžitý návrat našich okupovaných objektov a ukončenie urážlivých akcií. Naše vlajky sa musia vrátiť na budovy patriace Ruskej federácii. Americká vláda musí zabezpečiť, aby sa podobné udalosti neopakovali,“ zdôraznil ruský diplomat.

Ruské ministerstvo zahraničia koncom júla oznámilo, že Spojené štáty musia do 1. septembra obmedziť svoj personál na veľvyslanectve a konzulátoch v Rusku na 455 pracovníkov.

Kremeľ podľa Borisenka počítal pri určovaní počtu amerických zamestnancov, ktorí Rusko opustia, aj s ruskými zástupcami OSN v New Yorku. To bol údajne ústretový krok, ktorý Washington opomenul. „Ak to (USA) neocenili, potom máme plné právo … počet amerických diplomatov znížiť na 300 alebo aj menej,“ dodal.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #diplomatická roztržka