Palestínske hnutie Hamas sa dohodlo s Fatahom

Palestínske radikálne hnutie Hamas dosiahlo dohodu o politickom zmierení so súperiacou stranou Fatah. Po dvojdňovom rokovaní v Egypte to oznámil vo vyhlásení šéf Hamasu Ismail Haníja, Fatah sa zatiaľ nevyjadril.

12.10.2017 09:10
Rami Hamdallah,  Ismail Hanía Foto: ,
Na fotografii z 2. októbra sa palestínsky premiér Rami Hamdallah (vpravo) a šéf Hamasu Ismail Hanía držia za ruky v meste Gaza.
debata (1)

Detaily dohody majú na poludnie ohlásiť na tlačovej konferencii v egyptskej metropole. Podľa tlačových správ z Gazy a Ramalláhu sa toto kolo zmierovacích rozhovorov zameralo výhradne na administratívne a správne záležitosti, nie na vojenské.

Zástupcovia oboch organizácií rokovali dva dni v Egypte a prostredníkom bola egyptská tajná služba. „Fatah a Hamas skoro ráno dosiahli s veľkorysou pomocou Egypta dohodu,“ uviedol Haníja vo vyhlásení.

Hovorca Fatahu ešte pred začatím rozhovorov povedal, že cieľom tohto kola bude umožniť palestínskej samospráve operovať aj v Pásme Gazy. „Chceme rozšíriť vládu práva na Gazu, tak ako je tomu na západnom brehu Jordánu,“ povedal hovorca.

Hamas dal pred tromi týždňami najavo, že je pripravený odovzdať zodpovednosť za správu Gazy samospráve.

Hamas vyhral v roku 2006 voľby na palestínskych územiach, ale vláda, v ktorej mal zastúpenie, nezískala medzinárodnú dôveru a rozpadla sa. V bojoch medzi Fatahom a Hamasom potom zvíťazil v Pásme Gazy a od roku 2007 mu vládol. Oslabila ho však izraelská a egyptská blokáda, niekoľko konfliktov s Izraelom a medzinárodná izolácia.

Izraelská tlač upozorňuje, že aj keď je teraz Hamas ochotný deliť sa o vládu v pásme, v bezpečnostných otázkach zhoda nepanuje. Hamas má vlastné ozbrojené krídlo a o ňom sa v Egypte teraz nehovorilo.

Predseda palestínskej samosprávy Mahmúd Abbás povedal nedávno v rozhovore s egyptskou televíziou, že nepristúpi na to, aby si toto ozbrojené krídlo ponechalo zbrane. Haníja o deň neskôr vyhlásil, že sa Hamas nemieni vzdať kontroly nad svojimi zbraňami, avšak je pripravený rozhodovať spolu s Fatahom o tom, kedy a ako ich použijú.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #Hamas #Fatah