Puigdemont - hlavný nepriateľ španielskej vlády

Stal sa Kataláncom, ktorého má Madrid najviac v zuboch. Šéf regionálnej vlády Carles Puigdemont je lídrom hnutia za nezávislosť.

12.10.2017 10:00
debata (11)

„Madrid ho považuje za nepriateľa číslo jeden,“ pripomína server France24. „Môže byť pre Španielsko najnebezpečnejším človekom, odkedy vidieť, že vedie Katalánsko k jednostrannému vyhláseniu samostatnosti,“ pritakáva podľa stanice BBC politológ Arias Mladonado.

Puigdemont, ktorý sa narodil v decembri 1962, pochádza z mnohopočetnej rodiny, pretože má až sedem bratov. Jeho viacerí predkovia sa živili pekárstvom, mladého Carlesa zlákala žurnalistika. Mal ešte len 16 rokov, keď už prispieval do športovej rubriky v novinách v Girone. Študoval filológiu, ale nedokončil fakultu a ako 19-ročný sa zamestnal v denníku El Punt, v ktorom to dotiahol až na stoličku šéfredaktora. Mal povesť zvlášť usilovného človeka, zvykol pracovať v redakcii až do polnoci.

Katalánsky regionálny prezident Carles... Foto: Reuters, ALBERT GEA
Puigdemont Katalánsky regionálny prezident Carles Puigdemont podpisuje deklaráciu nezávislosti regiónu.

Keď mal 43 rokov, dostal ponuku na vstup do politiky. O päť rokov neskôr ho zvolili za starostu Girony, riadil ju v období 2011 – 2016. Na čele vlády bohatého Katalánska je od januára minulého roku.

V angličtine sa síce nedohovorí, ale ovláda štyri jazyky. Okrem katalánčiny a španielčiny vie rozprávať po francúzsky a ľahko sa dorozumie aj v rumunčine. Za znalosť tejto reči vďačí svojej láske. V roku 2000 si totiž vzal za manželku Marcelu Toporovú, novinárku, ktorá sa narodila v Rumunsku a už dlhé roky žije v Katalánsku. Majú spolu dve dcéry.

O Puigdemontovi sa hovorí, že je doslova posadnutý myšlienkou samostatnosti. „Nezaujíma sa veľmi o ekonomické a sociálne záležitosti. Jeho prioritou je nezávislosť, nezávislosť, nezávislosť,“ tvrdí podľa France24 José Antich, ktorý je šéfredaktorom katalánskeho portálu El Nacional.

Interview Carlesa Puigdemonta pre televíziu Al-Džazíra (v angličtine).

Puigdemont je nepoddajný zástanca odtrhnutia od zvyšku Španielska, pridáva sa novinár Carles Porta, ktorý o ňom napísal životopisnú knihu. „Pravdepodobne patrí medzi najviac presvedčených ľudí o tejto veci, akých som stretol v mojom živote,“ poznamenal podľa zmieneného serveru.

Od absolútneho kladenia dôrazu na Katalánsko sa zjavne odvíja to, že Puigdemont sa doteraz len dva razy stretol so španielskym premiérom Marianom Rajoyom. Zaujíma ho, čo sa deje v Barcelone, nie, čo si myslia v Madride. S Rajoyom sa videl iba po svojom zvolení za lídra a keď si obaja politici uctili obete terorizmu v katalánskej metropole.

Príchod Puigdemonta na vedúcu pozíciu znamenal, že o nezávislosti sa hovorilo oveľa dôraznejšie, ako to bolo počas éry jeho predchodcu Artura Masa. Na čelo regionálnej vlády sa pritom postavil ako málo známy politik. „Puigdemont zohral kľúčovú úlohu v tom, kde sa teraz Katalánsko nachádza,“ zdôraznila pre BBC členka katalánskeho parlamentu Montse Dabanová v narážke na cestu k nezávislosti. „Stal sa príjemným prekvapením pre katalánskych obyvateľov, ktorí už podporovali proces vedúci k samostatnosti a so zdesením videli, akým viacerým prekážkam to čelí,“ doplnila poslankyňa.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Katalánasko #Carles Puigdemont #nezávislosť Katalánska