Trump: NBC šíri nepravdivé správy, odoberte jej licenciu

Šéfa Bieleho domu pohoršilo niekoľko informácií, ktoré tento týždeň televízie NBC News vypustila do sveta.

12.10.2017 09:41 , aktualizované: 12:42
debata (12)

Americký prezident Donald Trump navrhol odobrať licenciu sieti televíznych kanálov NBC, ktorá podľa neho šíri nepravdivé správy. Vyhrážka je však podľa serveru Politico planá, pretože žiadny federálny úrad, ktorý vláda kontroluje, licencie televíznym sieťam nevydáva.

Šéfa Bieleho domu pohoršilo niekoľko informácií, ktoré tento týždeň televízie NBC News vypustila do sveta. V stredu sa objavila správa, že Trump v júli prekvapil svojich poradcov návrhom, aby sa americký jadrový arzenál desaťnásobne zvýšil. Práve tento návrh mal podľa americkej televízie vyvolať pobúrenú reakciu ministra zahraničia Rexa Tillerson, ktorý prezidenta označil za „hlupáka“.

Americký Pentagon v súčasnosti neplánuje rozširovať svoj jadrový arzenál. V skutočnosti má problém udržiavať ten existujúci, ktorý je desaťročia starý a v niektorých ohľadoch už schátralý. Arzenál má ďaleko od „perfektného stavu“, v akom by ho chcel vidieť americký prezident Donald Trump.

Vláda aj preto plánuje investovať stovky miliárd dolárov do modernizácie alebo výmeny týchto zbraní v nadchádzajúcich desaťročiach. Trump však v stredu poprel, že by vyzýval na výrazné zvýšenie počtu jadrových zbraní. Podľa vlastných slov si myslí, že Spojené štáty ich už majú dosť.

Americký prezident Donald Trump navrhol odobrať... Foto: SITA/AP, Manuel Balce Ceneta
trump Americký prezident Donald Trump navrhol odobrať licenciu sieti televíznych kanálov NBC.

NBC ako CNN

Šéf diplomacie chcel podľa NBC News kvôli sporu s prezidentom rezignovať, čo mu údajne vyhovoril viceprezidenta Mike Pence. Tillerson neskôr správu americkej televízie poprel.

Dôrazné dementovanie správy vydal aj Biely dom a na twitteri sa ozval aj sám Trump. „Klamárska NBC News si vymyslela správu, že chcem desaťkrát zvýšiť jadrový arzenál USA. Je to číra fikcia, čo ma má ponížiť. NBC = CNN,“ napísal prezident v stredu a priradil k sebe dva spravodajské kanály, ktoré sú najčastejším terčom jeho kritiky.

V ďalšom tweete Trump napísal, že „televízne správy sú také stranícke, skreslené a falošné, že licenciu treba spochybniť a v prípade potreby zrušiť“.

Podľa serveru Politico nie je jasné, akou cestou by Trump chcel licenciu siete NBC spochybniť.

NBC sa nemusí báť

Telekomunikačný regulátor FCC vydáva vysielacej licencie priamo televíznym staniciam, nie televíznym sieťam. NBC ako firma prevádzkuje niekoľko licencovaných staníc a svoje relácie poskytuje aj staniciam s inými vlastníkmi.

Odobratie licencie televíznemu kanálu je v USA navyše krajne neobvyklé a možné dôvody sú veľmi obmedzené. Podľa expertov je prakticky jediným možným predpokladom právoplatné odsúdenie za závažný trestný čin.

„Je to planá vyhrážka. To posledné, čoho by sa NBC mala báť, je ohrozenie svojich vysielacích licencií,“ komentoval spor Andrew Schwartzman z Georgetownskej univerzity.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NBC #vysielacie práva #Donald Trump