CIA: Kim Čong-un nie je blázon, ale racionálny hráč

Americký a severokórejský líder Donald Trump a Kim Čong-un majú jedno spoločné. Obaja nešetria vzájomnými ostrými slovnými výpadmi a provokáciami, ktoré sú adresované hlavne vnútornej politickej scéne.

12.10.2017 11:00
trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump.
debata (8)

Výnimkou nie je ani najnovší utorkový nočný prelet amerických nadzvukových bombardérov B-1B nad Japonským morom v blízkosti hraníc KĽDR v rámci „vojenského spoločného cvičenia USA, Japonska a Južnej Kórey“. Ale ani následné severokórejské obvinenie, podľa ktorého CIA pripravovala Kimovu vraždu.

Pritom práve americká spravodajská služba na pozadí hystérie o možnom vypuknutí tretej svetovej vojny už niekoľkokrát upozornila, že Kim Čong-un nie je blázon, ale racionálny hráč. O Trumpovi sa však v najnovšej analýze nezmieňuje.

„Kimovo konanie nie je konaním šialeného provokatéra, ale racionálneho hráča motivovaného jasnými, dlhodobými cieľmi, ktoré sa točia okolo zabezpečenia, aby prežil jeho režim,“ vyhlásil nedávno Yong Sul Lee, vysoko postavený predstaviteľ CIA pre Kóreu citovaný CNN. Podľa neho nie je vraj pravdepodobné, že sa Kim jedného rána zobudí a rozhodne sa zhodiť jadrovú bombu na Los Angeles.

„Chce vládnuť dlhý čas a pokojne zomrieť vo svojej posteli,“ dodal Lee. Podľa neho Kim Čong-un je posledný, kto si želá vojnu na Kórejskom polostrove. „Jeho dlhodobým cieľom je dospieť k akejsi dohode veľmocí, ktorá by odstránila prítomnosť USA z Kórejského polostrova,“ tvrdí Lee.

Viacerí pozorovatelia sa zhodujú v názore, že Kim Čong-un nechce skončiť ako Saddám Husajn alebo plukovník Muamar Kaddáfí, ktorí tiež „trpeli“ jadrovými ambíciami a uvedomuje si, že v prípade vypuknutia horúceho konfliktu nemá šancu prežiť ani jeho krajina.

V podobnom duchu ako Yong Sul Lee sa ešte v polovici augusta vyjadril jeho šéf, riaditeľ CIA Mike Pompeo. Navyše konštatoval, že Američania nemajú dôkazy, ktoré by potvrdzovali bezprostrednú hrozbu jadrovej vojny. Zároveň však pred kamerami Fox News nezabudol zdôrazniť, že USA už stratili „strategickú trpezlivosť“, s ktorou vraj „sledovali raketové a jadrové pokusy Pchojngjangu“.

Prezident Trump zatiaľ neprestáva pred Američanmi účelovo dvíhať prst.

„Dohody s KĽDR boli porušené ešte skôr, ako stihol vyschnúť atrament na podpisoch pod dokumentami. Z amerických vyjednávačov urobili hlupákov. Prepáčte, v takom prípade bude fungovať iba jedno,“ napísal Trump na jednej zo sociálnych sietí a už tradične nedešifroval svoje záhadné vyjadrenie. V tomto prípade konkrétnu frázu „bude fungovať iba jedno“.

Prezident USA tak o. i. pokračuje v obchádzaní svojich oficiálnych predstaviteľov, ktorí musia neraz, a to dosť neúspešne, „tlmočiť“ slová Trumpa. Ako to už neraz urobil aj šéf diplomacie Rex Tillerson. Prinajmenšom čudnú atmosféru v Bielom dome môže charakterizovať aj údajná informácia v amerických médiách, podľa ktorej Tillerson nazval v úzkom kruhu prezidenta hlupákom.

Po tom, ako sa Trump podľa šéfa diplomacie „veľmi nevhodným spôsobom prihovoril americkým skautom“. Navyše televízia ABC News priniesla minulý týždeň informáciu, že Tillerson zvažuje odstúpenie. Neskôr obe „zaručene nezaručené“ informácie síce poprel ako nepravdivé, ale „rozbehnutý“ prezident Trump sa už nechal počuť.

„Mám vyššie IQ ako Tillerson. Ak to povedal, tak potom by sme si mali porovnať IQ testy. Viem dobre, kto vyhrá,“ povedal Trump v rozhovore, ktorý v utorok zverejnilo najnovšie číslo magazínu Forbes. Informáciu o "hlupákovi“ však spochybnil ako "možno vymyslenú“.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Donald Trump