Španieli oslavujú jednotu, katalánski vodcovia oslavy bojkotujú

V čase vyhrotených sporov okolo snahy Kataláncov o samostatnosť oslavuje Španielsko štátny sviatok, ktorý využili predstavitelia centrálnej vlády aj desaťtisíce Španielov na vyjadrenie jednoty krajiny.

12.10.2017 15:15
debata (3)

Kým v Madride sa konala vojenská prehliadka za účasti kráľovskej rodiny a členov vlády, katalánski lídri oslavy ignorovali a starostovia niektorých miest demonštratívne trávia voľný deň na radniciach.

Španielsky premiér Mariano Rajoy dal v stredu predsedovi katalánskej vlády Carlesovi Puigdemontovi osem dní na to, aby anuloval deklaráciu nezávislosti schválenú v utorok regionálnym parlamentom, ktorej uplatnenie Puigdemont odložil pre snahu o vyjednávanie s Madridom.

„Vyzvete k dialógu a oni vám odpovedia tým, že položia na stôl článok 155. Pochopili sme,“ uviedol na twitteri separatistický premiér s odkazom na článok španielskej ústavy umožňujúcu centrálnej vláde obmedziť autonómiu regiónu.

Hoci článok je pomerne obsiahly, komentátori španielskych médií súdia, že jedným z Rajoyových krokov by mohlo byť vyhlásenie predčasných volieb v Katalánsku.

K tomu vyzvala Puigdemonta šéfka poslancov katalánskej opozície Inés Arrimadasová počas demonštrácie za jednotu Španielska, na ktorej sa v Barcelone zišlo niekoľko tisíc ľudí. Organizátorka pochodu Miriam Teyová odkázala katalánskemu premiérovi, aby objasnil, čo vlastne jeho „odložená deklarácia nezávislosti“ znamená a či bude mať pre Katalánsko nejaké dôsledky. V Madride prizerali desaťtisíce ľudí vojenskej prehliadke usporiadanej k oslave výročia 12. októbra 1492, kedy Krištof Kolumbus pod španielskou vlajkou doplával k brehom Ameriky a otvoril cestu ku kontinentu. Prehliadky sa zúčastnili aj šéfovia vlád autonómnych oblastí, tradične však nedorazili zástupcovia Katalánska, Baskicka a Navarra.

Ministerka obrany Dolores Cospedalová pred začatím prehliadky ozbrojených síl v narážke na aktuálnu situáciu v Katalánsku vyhlásila, že „jednota znamená silu“ a že „právny štát má všetky nástroje k svojej obrane, ochrane zákona a jednoty krajiny“. Je však vraj presvedčená, že nebude potrebné nasadzovať armádu na vyriešenie sporu s katalánskymi separatistami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko