V Pakistane oslobodili z rúk islamistov päťčlennú americko-kanadskú rodinu, väznili ju päť rokov

Všetky tri deti sa dvojici narodili v zajatí.

12.10.2017 16:16 , aktualizované: 13.10.2017 08:43
coleman, pakistan, taliban Foto:
Američanka Caitlan Colemanová a jej manžel, Kanaďan Joshua Boyle na zábere z roku 2013.
debata (3)

Pakistanská armáda oznámila, že sa jej podarilo oslobodiť Kanaďana, jeho americkú manželku a ich tri deti zo zajatia Talibanu. K záchrannej operácii pomohli informácie amerických tajných služieb, napísala agentúra Reuters.

Akciu Pakistancov ocenil aj americký prezident Donald Trump, podľa neho bola „pozitívnym momentom“ vo vypätých americko-pakistanských vzťahoch.

Cestovali po krajine, ‚tehotní‘

Caitlan Colemanová a Joshua Boyle padli do zajatia siete Hakkání napojenej na Taliban v roku 2012, kedy cestovali po Afganistane. Colemanová bola vtedy tehotná. Všetky tri deti sa dvojici narodili v zajatí.

Americká rozviedka vraj pakistanskej strane v stredu oznámila, že „teroristi s rukojemníkmi prekročili hranicu a nachádzajú sa v severozápadnom Pakistane“. Celá rodina je po oslobodení z „teroristického zajatia“ v poriadku, dodala pakistanská armáda.

„Spolupráca pakistanskej vlády je znamením, že ctí želanie Spojených štátov, aby sa Islamabád viac zasadzoval o bezpečnosť v regióne,“ uviedol Trump. Spojené štáty v minulosti Pakistan opakovane obvinili z toho, že poskytuje útočisko ozbrojencom, s ktorými Američania už 16 rokov bojujú na afganskom území.

Trumpova posledná šanca

Americký minister obrany James Mattis minulý týždeň uviedol, že Washington dá spolupráci s Islamabádom „ešte jednu šancu“ predtým, ako Trump „urobí, čo bude potrebné“, aby správanie Pakistanu napravil.

Následne Mattis vyhlásil, že verí tomu, že oslobodenie severoamerického páru je predzvesťou úzkej budúcej spolupráce s Islamabadom.

„Toto je veľmi pozitívny moment, pakistanská armáda si viedla dobre,“ povedal novinárom šéf Pentagonu. „Chceme s Pakistanom v budúcnosti spoločne bojovať proti terorizmu vrátane únosov,“ povedal. Podrobnosti o záchrannej operácii ale zverejniť odmietol.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Taliban #Pakistan #Kanada #oslobodenie #rukojemníci