Rokovania o brexite nepostupujú tempom, akým sa všetci nádejali, tvrdí rezort zahraničia

Napriek "konštruktívnemu duchu" prejavenému na tohtotýždňovom piatom kole vyjednávaní "sme neurobili nijaké veľké kroky vpred", konštatoval hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier

12.10.2017 17:07
debata

Slovenský rezort diplomacie má signály, že rokovania o brexite nepostupujú takým tempom, akým sa všetci nádejali. „V každom prípade zastávame naďalej pozíciu, že najprv je potrebné vyriešiť otázky spojené s odchodom Spojeného kráľovstva z Európskej únie – vrátane právnych záruk budúceho postavenia občanov EÚ na ostrovoch, finančného vyrovnania a uspokojivého riešenia otázky hranice Severného Írska s Írskom – a až potom môžeme pristúpiť k definovaniu budúcich obchodných vzťahov so Spojeným kráľovstvom,“ uviedol dnes pre agentúru SITA hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Susko. Ako v reakcii na slová vyjednávača EÚ Michela Barniera ďalej uviedol, táto pozícia bola odsúhlasená lídrami EÚ27 ešte pred prvým kolom rokovaní o brexite, a nie je dôvod ju meniť. „Rovnako ako doteraz je pre nás podstatný úzky dialóg a jednota vnútri EÚ27,“ dodal Susko.

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier uviedol, že nemôže lídrom Európskej únie, ktorí sa stretnú na budúci týždeň, odporúčať rozšírenie rokovaní o tému budúcich vzťahov medzi Britániou a Úniou vrátane obchodu. Barnier dnes povedal, že napriek „konštruktívnemu duchu“ prejavenému na tohtotýždňovom piatom kole rokovaní „sme neurobili nijaké veľké kroky vpred“. Na otázku, koľko musí Británia zaplatiť, aby vyrovnala svoje finančné záväzky, Barnier odpovedal, že sme „uviazli na mŕtvom bode, čo je znepokojujúce“. Premiéri a prezidenti EÚ sa stretnú v Bruseli 19. a 20. októbra a keďže zostáva málo času na dosiahnutie dohody o budúcich vzťahoch Londýna a Únie existovala nádej, že sa zhodnú na rozšírení rokovaní. EÚ hovorí, že rozšírenie rokovaní môže nastať iba vtedy, keď sa dosiahne pokrok v otázke finančného vyrovnania, práv občanov ovplyvnených brexitom a v otázke hraníc medzi Írskou republikou a Severným Írskom. Práve finančné vyrovnanie je jeden z problémových bodov, podľa medializovaných informácií by účet za brexit mohol Britov stáť až 60 miliárd eur. To Briti, hlavne zástancovia brexitu, odmietajú.

Mnohé firmy sa obávajú, že Británia by mohla z EÚ odísť bez pripravenej obchodnej dohody, čo by znamenalo uplatnenie ciel na britské tovary.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit #Michel Barnier