Moskva obvinila NATO, že hromadí vojská pri hraniciach s Ruskom

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Severoatlantickú alianciu, že využila "hystériu" okolo cvičenia Západ 2017 a rozmiestnila v Poľsku a Pobaltí pri hraniciach s Ruskom celú obrnenú divíziu. NATO vraj týmto krokom porušuje zmluvu s Ruskom.

12.10.2017 23:12
debata (126)

Ruské a bieloruské jednotky v septembri pri hraniciach krajín NATO zorganizovali strategické cvičenie Západ 2017, ktoré aliancia označila za nepriehľadné a obvinila Moskvu z možnej prípravy provokácie či agresie voči východnému krídlu NATO. V Bruseli panovala obava, že ruské jednotky v pozíciách aj po vojenskom cvičení zostanú.

Rusko obavy NATO označilo za neodôvodnené a po ukončení manévrov oznámilo, že všetci vojaci sa aj s technikou vrátili do domovských posádok.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov v Moskve vyhlásil, že „na pozadí hystérie“ okolo cvičenia Západ 2017 NATO nenápadne presunulo do Poľska druhú obrnenú brigádu armády USA aj s vojenskou technikou. Spolu s výzbrojou tretej obrnenej brigády, ponechanú v Poľsku a Pobaltí, tak vraj je na východe NATO rozmiestnená už celá americká divízia, ktorú možno v priebehu dvoch hodín doplniť jednotkou z najbližšej americkej základne v Nemecku. Prítomnosť armády USA v Poľsku a Pobaltí podľa hovorcu odporuje zmluve medzi NATO a Ruskom. Ruské agentúry tiež tlmočili vyjadrenia predsedu výboru obrany ruskej Štátnej dumy Vladimira Šamanova, že Moskva zvažuje odvetné opatrenia v podobe rozmiestnenia ďalšieho raketového systému Iskander v enkláve Kaliningrad na brehu Baltského mora.

Mobilné rakety krátkeho doletu Iskander už Rusko v Kaliningrade má, a to od konca minulého roka, čo Spojené štáty označili za neopodstatnený krok, ktorý destabilizuje európsku bezpečnosť. Tieto strely môžu s vysokou presnosťou zasiahnuť ciele vo vzdialenosti až 500 kilometrov.

NATO sa na summite vo Varšave vlani v júli rozhodlo vyslať do Poľska, Pobaltia, Rumunska a Bulharska celkom štyri zástavy, a tiež americkú obrnenú brigádu. Na posilnenie východného krídla NATO sa aliancia zhodla pre obavy, ktoré majú jej východní členovia z postupu Ruska.

126 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Západ 2017