Britskú džihádistku zabil v Sýrii dron

Najhľadanejšia britská bojovníčka teroristickej organizácie Islamský štát (IS) je mŕtva.

12.10.2017 20:00
29Sally Jones Foto:
Sally Jonesová
debata (20)

Päťdesiatročnú Sally Jonesovú zabila raketa vypálená z amerického bezpilotného lietadla Predátor v Sýrii, neďaleko irackej hranice. Londýn ani Washington sa cenným skalpom neponáhľali pochváliť. Spolu s teroristkou totiž zrejme zahynul aj jej maloletý syn.

O júnovom úspešnom zásahu dronu včera ako prvý informoval denník Sun, podľa ktorého to agenti z CIA oznámili svojim britským kolegom. Zdroje z tajných služieb USA uviedli, že o smrti Jonesovej sú „presvedčené“ napriek tomu, že vzorky DNA v teréne nebolo možné získať. Podľa portálu Middle East Eye je Sally Jonesová prvou ženou zo šiestich Britov, ktorých dosiaľ v Sýrii pre teroristické aktivity cielene zlikvidovali drony.

Jonesovú, ktorá po konvertovaní na islam používala meno Umm Husajn al-Britání, svedkovia naposledy videli na úteku z Rakky, obliehanej bašty IS. Smerovala vraj do Majádínu, oblasti, ktorú ešte ovládajú džihádisti. Rodáčka z Greenwichu podľa jej priateľky Aiše veľmi túžila vrátiť sa do Británie, velitelia IS jej to však odmietali dovoliť. Bola pre nich veľmi cenná ako propagandistka na sociálnych sieťach, ktorá verbovala na Západe pre IS nových bojovníkov i džihádistické manželky a viedla výcvik ženskej jednotky.

12– ročný Sally Jonesovej syn Joe pri poprave... Foto: TWITTERO Ý ÚČET SALLY JONESOVEJ
29Jones 12– ročný Sally Jonesovej syn Joe pri poprave zajatca.

Niekdajšia basová gitaristka dievčenskej punkovej kapely odišla do Sýrie v roku 2013. Ovdovená matka dvoch synov, ktorá doma žila zo sociálnej podpory a príležitostných príjmov ako dílerka kozmetiky, sa po príchode ihneď vydala za svojho dvadsaťročného milenca Junaida Hussaina, hackera z Birminghamu, s ktorým sa zoznámila ešte doma na internete. Nebezpečný pár, ktorý popri nábore regrútov dával islamistom vo vlasti návody, ako zostrojiť bomby, zostavoval zoznamy osôb určených na likvidáciu aj s ich adresami a pripravoval viacero útokov vrátane atentátu na britský kráľovský pár, dostal od médií prezývku Pán a Pani Teror.

Keď pred dvoma rokmi raketa vypálená z dronu zabila Junaida Hussaina, Jonesová dostala od britských médií novú prezývku: Biela vdova. Zo svojich twitterových účtov ďalej šírila nenávisť. Písala o tom, ako túži stínať zajatých nepriateľov IS a kresťanov podrezávať tupým nožom. Na propagandistické ciele nechala zneužiť aj svojho mladšieho syna (staršieho nechala v Británii). Joe, premenovaný na Hamzu, sa vlani objavil vo videu šírenom na webe, kde spolu s ďalšími chlapcami popravujú výstrelom do tyla kľačiacich zajatcov.

Podľa zdrojov, na ktoré sa odvoláva Sun, operátori, ktorí drony v Sýrii ovládajú z americkej Nevady, mali Bielu vdovu už dávnejšie na muške. Brzdilo ich len to, že ako živý štít mala takmer vždy pri sebe svojho malého syna.

Napriek tomu, že Joe, či po novom Hamza, absolvoval dôkladné vymývanie mozgov u džihádistov, ktorí ho prinútili aj zašpiniť si ruky krvou, ako dvanásťročný chlapec na rozdiel od svojej matky nemohol byť legitímnym terčom smrtiacich dronov. „Je to komplikované, lebo podľa Charty OSN bol pod vekovou hranicou toho, čo môžeme klasifikovať ako vojak,“ pripustil bývalý šéf protiteroristickej jednotky britského ministerstva obrany Chip Chapman pre Daily Mail. „Ani keď spáchal skutočne zlé veci, nemohol byť považovaný za terč. Pravda, s istotou stále nevieme, či bol s ňou,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #džihádisti