Do Sýrie vstúpil konvoj tureckej armády

Turecké ozbrojené sily do Idlibu prenikli už v nedeľu, čo ale podľa vojenských činiteľov bolo v rámci prieskumnej misie.

13.10.2017 08:04
syria, turecko Foto: ,
Turecké vojenské vozidlá na turecko-sýrskej hranici pri meste Reyhanli.
debata (5)

Konvoj tureckej armády prekročil hranice so Sýriou a vstúpil do tamojšej provincie Idlib. S odvolaním sa na svedkov z radov obyvateľov a povstalcov to napísala agentúra Reuters.

Turecké ozbrojené sily do Idlibu prenikli už v nedeľu, čo ale podľa vojenských činiteľov bolo v rámci prieskumnej misie pred očakávanou vojenskou operáciou.

Konvoj, ktorý hranice prešiel v piatok, tvorilo podľa svedkov asi 30 vojenských vozidiel. Hranice prekročil pri sýrsko-tureckom prechode Báb al-Háva.

Činnosť tureckej armády v Sýrii je v súlade s pravidlami dohodnutými pri rokovaniach v kazašskej Astane. Cieľom je vytvorenie takzvaných bezpečnostných zón v Sýrii, na čom sa dohodli Rusko, Turecko a Irán. Všetky tri krajiny sa tiež dohodli, že na kontrole dodržiavania pokoja zbraní v týchto oblastiach sa budú na mieste podieľať ich ozbrojené sily.

Turecko uvádza, že poskytne pomoc povstalcom, ktorých už dlho podporuje, práve s cieľom realizovať uvedenú dohodu o bezpečnostných zónach. Prezident Recep Tayyip Erdogan už v nedeľu tvrdil, že do Idlibu vstúpila turecká armáda a že vojenská akcia, na ktorej sa podieľa povstalecká Slobodná sýrska armáda (FSA), prebieha „bez problémov“.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #Sýria #Turecko