Koniec veľkej koalície v Rakúsku?

"Teraz alebo nikdy." "Tentoraz, Kurz." Rakúsku vládu po nedeľných parlamentných voľbách zrejme povedie šéf ľudovcov (ÖVP) len 31-ročný Sebastian Kurz. Ľudovci sú síce súčasťou koaličných vlád takmer od Kurzovho narodenia, Kurzovi sa však podarilo presvedčiť mnohých voličov, že prináša niečo nové.

13.10.2017 11:00
predvolebný bilboard, rakúsko, voľby Foto: ,
Budúci koaliční partneri? Bilbordy ľudovcov a krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska vo Viedni.
debata (2)

„Ľudovci sú vo vláde viac ako 30 rokov a ich plagáty hovoria – Čas na niečo nové. Je to obrovský rozpor, ale s Kurzom to funguje,“ konštatoval politický analytik Thomas Hofer.

Podľa prieskumov by ľudovci mali voľby jasne vyhrať. Kurz však veľkú koalíciu so sociálnymi demokratmi (SPÖ) terajšieho kancelára Christiana Kerna zrejme nebude zostavovať. A to nielen pre vzájomnú nevraživosť dosluhujúcich vládnych strán, ktorá sa prejavila v aférach počas uplynulých dní, keď ľudovci hovoria o špinavej kampani sociálnych demokratov voči nim. Sociálni demokrati zas obviňujú ľudovcov zo špehovania.

Sociálni demokrati sú obviňovaní z toho, že dali zriadiť facebookové stránky s cieľom zdiskreditovať Kurza. Vedenie SPÖ tvrdí, že o iniciatíve svojho bývalého kontroverzného poradcu nič nevedelo. Ľudovci zas čelia podozreniu, že si platili za vynášanie interných informácií z SPÖ.

Kurzova pozícia, ktorý do kampane vstupoval ako favorit už v máji pri prevzatí vedenia ľudovcov, sa aférou SPÖ len posilnila. Sociálni demokrati sa v prieskumoch prepadli až na tretie miesto za ľudovcov a ich pravdepodobných budúcich koaličných partnerov, krajne pravicových populistov zo Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho.

Politológovia však nepredpokladajú, že najnovšie aféry by výsledky volieb veľmi ovplyvnili, pokračovanie veľkej koalície ľudovcov a sociálnych demokratov bolo málo pravdepodobné už predtým. Podľa Markusa Wagnera z Viedenskej univerzity by aféry mohli ovplyvniť skôr volebnú účasť a demobilizovať voličov sociálnych demokratov a ľudovcov.

Najmä pre sociálnych demokratov je účasť ich voličov veľmi dôležitá. Inou možnosťou je, že potenciálni voliči SPÖ „utečú k iným stranám“. To pri predpokladanom víťazstve ľudovcov môže zamiešať poradím na druhom a treťom mieste.

„Dominujúcou témou je v každom prípade prístup Rakúska k migrácii a azylovej politike,“ upozornil viedenský politológ Thomas Meyer. Od roku 2015, keď v Rakúsku požiadalo o azyl 90-tisíc ľudí, sa obe vládne strany podľa neho „zreteľne posunuli doprava“.

Obe sú napríklad za zriaďovanie prijímacích centier pre migrantov už v Afrike, obnovujú hraničné kontroly a chcú bojovať proti „sociálnemu turizmu“. „,,Najmä Kurz sa prezentuje ako ten, kto túto líniu zastáva najdôslednejšie,“ povedal Meyer.

Dokonca aj FPÖ je podľa Meyera oproti ľudovcom skôr nevýrazná, hoci téma migrácie v kampani krajnej pravice dominuje. Tá odmieta akékoľvek prisťahovalectvo.

Nie všetci Rakúšania však majú obavy z migrantov. „Téma migrácie sa nastoľuje len preto, aby sa prekryli iné témy. Migrácia tu vždy bola a vždy bude,“ povedal štátny zamestnanec Andreas Bayer. „Keby sa našlo európske riešenie a keby východné štáty viac pomáhali s prijímaním utečencov, problém by vôbec nebol. Som skôr sklamaná, že niektoré členské štáty EÚ hovoria, že sa na tom nechcú podieľať,“ doplnila ho kolegyňa Elisabeth.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Rakúsko #SPÖ #ÖVP #Sebastian Kurz #Christian Kern #rakúske voľby