ANO predstavuje riziko, tvrdí expert

Lídra ANO Andreja Babiša pred niekoľkými dňami obvinila polícia z dotačného podvodu v kauze Bocianie hniezdo. Už na budúci týždeň sa v Česku konajú voľby a zatiaľ sa zdá, že kauzy miliardára slovenského pôvodu s preferenciami jeho hnutia veľa neurobili. "Výskumy naozaj ukazujú, že nemalá časť voličov ANO má k nemu pevný vzťah. Vidieť to aj v tom, že Babišov subjekt neklesne pod istú úroveň popularity, čo je asi 22 až 25 percent. Uvidíme, čo ANO získa nad to,“ pripomenul pre Pravdu politológ Lubomír Kopeček z Masarykovej univerzite v Brne.

14.10.2017 12:00
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš na snímke z októbra 2013, keď jeho hnutie ANO obsadilo druhé miesto vo voľbách. Teraz má veľkú šancu stať sa víťazom. V pozadí je Babišova manželka Monika.
debata (60)

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že hnutie ANO je ustáleným lídrom popularity politických strán. Hrozia Andrejovi Babišovi ešte nejaké problémy v súvislosti s voľbami?

Podľa rôznych prieskumov sme ešte nedávno mali pätinu či dokonca až štvrtinu nerozhodnutých voličov. Je to podstatné. V posledných voľbách výsledok očividne ovplyvnilo, že sa ľudia rozhodovali možno doslova pár dní a hodín pred hlasovaním. Zdá sa, že aj teraz máme stále dosť Čechov, ktorí ešte nevedia, koho budú voliť. Preto by som bol opatrný pri otázke, o koľko ANO vyhrá voľby.

Lubomír Kopeček Foto: Archív L. Kopečka
Lubomír Kopeček Lubomír Kopeček

Čo sa môže stať?

ANO môže získať 35 percent hlasov, ale aj o desať percentuálnych bodov menej. Rozdiely môžu byť výrazné. V prípade, že výsledok ANO bude nižší a počet strán v Poslaneckej snemovni rovnaký alebo aj vyšší ako teraz, je otázne, nakoľko bude Babišovo hnutie dominovať. Budúci český parlament môže byť skutočne dosť rozdrobený. A potom ani samotné víťazstvo ANO nemusí byť až také dôležité a Babiš bude mať problémy vytvoriť vládu.

Druhá možnosť je, že prepadne veľa hlasov, to znamená, že viaceré strany zostanú pod prahom päť percent na vstup do snemovne. Potom by mohlo byť ANO dosť dominantné. Oba opísané varianty sa môžu stať. Miera neistoty pred voľbami je stále pomerne vysoká. Okrem toho jednou z hlavných tém volieb sú Babišove problémy. Ak ANO vyhrá voľby, bude mať predsedu obvineného políciou. V takejto situácii nie je jednoduché skladať vládu. Nestavil by som momentálne na nikoho, kto bude ochotný ísť s Babišom do koalície. Je aj nejasné, ako sa bude správať ANO. Či ako premiéra navrhne Babiša, alebo namiesto neho niekoho nájde.

Je Babiš schopný ísť do úzadia? Prezident Miloš Zeman povedal, že ho poverí zostavením vlády aj keby sedel za mrežami.

ANO určite môže uvažovať tak, že by z Babiša neurobilo predsedu vlády. Jedna vec je, že to nebude hovoriť pred voľbami, druhá, že nejakú vnútrostranícku debatu o tom určite vedie. Pokiaľ hnutie vyhrá, tak Zeman poverí zostavením vlády toho, koho mu ANO navrhne. Zdá sa to jasné. Prezident má na to dobrý dôvod. Potrebuje, aby ANO nepostavilo vlastného prezidentského kandidáta (Česi budú voliť hlavu štátu začiatkom budúceho roka, pozn. red.). Babišovo hnutie bude mať šancu ako prvé zostavovať vládu.

Spomínali ste nerozhodnutých voličov. Nakoľko sú ľudia presvedčení, že budú voliť ANO? Tento subjekt nemá žiadne výrazné ideologické zakotvenie. Stotožňujú sa s ním voliči?

Dajú sa tu rozlíšiť dve veci. Je pravda, že ANO nie je ideologicky ukotvené. Je to technokraticky zameraný subjekt. Stále stavia aj na tom, čo hlásalo pred voľbami už v roku 2013. Na protikorupčné heslá a heslá proti establišmentu. Je to paradox, lebo ANO už bolo štyri roky vo vláde. Výskumy však potvrdzujú, že hnutie má voličov, ktorí k nemu majú pevný vzťah. Je to trocha zvláštne, ale zároveň vysvetliteľné. ANO sa štyri roky darilo veľmi dobre komunikovať.

Napriek všetkým Babišovým problémom nenastal šok, ktorý by hnutie zlikvidoval, ako sa to stalo Veciam verejným, ale aj Úsvitu priamej demokracie. Výskumy naozaj ukazujú, že nemalá časť voličov ANO má k hnutiu pevný vzťah. Vidieť to v tom, že Babišov subjekt neklesne pod istú úroveň popularity, čo je asi 22 až 25 percent. Je to skutočne pomerne veľká stranícky lojálna základňa. Uvidíme, čo ANO získa nad tieto percentá. Posledné Babišove aféry môžu zapôsobiť na časť ľudí, ale nie na jadro hnutia. Česko malo za tejto vlády najvyšší hospodársky rast, nárast platov a najnižšiu nezamestnanosť. ANO tvrdí, že je ekonomicky kompetentné a riadilo rezort financií. Pre mnoho ľudí je súčasná situácia dôkazom toho, že Babišovo hnutie naozaj vie, ako na to.

Takže ANO bojuje proti elitám, ale na druhej strane sedelo v úspešnej vláde, čo mu tiež pomáha.

Ako som už spomínal, je to výsledok dobrej komunikácie smerom k voličom. Zároveň to zapadá do atmosféry skôr pozitívnych ekonomických očakávaní. A ešte k tomu prirátajte heslá ANO, tak mnohým ľudom to pripadá tak, že akýsi technokratizmus funguje.

Je ANO najmä po prípadnej povolebnej spolupráci s populistickými stranami nebezpečné pre českú demokraciu? Alebo si myslíte, že takáto kritika je prehnaná?

Riziko, samozrejme, existuje. Pozrime sa na to, čo ANO hlása a o čom píše Babiš vo svojej knihe, ktorú predstavil. Je v nej množstvo vecí, ktoré môžu, zdôrazňujem slovo môžu, znamenať odstránenie niektorých liberálnych aspektov demokracie a viesť ku koncentrácii moci.

Je to skutočne technokratická vízia štátu riadeného z jedného centra. Babiš hovorí o zrušení krajov, Senátu, jednokolovom väčšinovom volebnom systéme pri hlasovaní do snemovne. V súvislosti s tým, že ANO je najsilnejšia strana, je jasné, kam by to z hľadiska volebného výsledku viedlo. Riziko tu teda je. A to hovorím len o ústavno-politickom aspekte.

V čom ešte vidíte riziko?

Je tu rozdiel v porovnaní s Maďarskom a Poľskom. ANO nemá žiadnu konzervatívno-národnú víziu zmeny spoločnosti. Má však inú predstavu. Že všetko zracionalizuje, odstráni nepotrebné veci a tie, ktoré nás brzdia. Aj časť spoločenských vied, veď tie v technokratickej spoločnosti nemajú význam. Pokiaľ by mal Babiš na to možnosti a prostriedky, niektoré sféry českej spoločnosti by mohli zažiť veľmi radikálny, nepríjemný rez. Potom je tu otázka dôsledkov. A to hovorím opatrne, lebo v tejto chvíli sa nedá úplne odhadnúť, čo to znamená. Ale zoberte si ANO, kde je takmer zlikvidovaná vnútrostranícka demokracia. Ak by sme to preniesli na štátnu úroveň, tak je to obrovské riziko. Heslo budeme riadiť štát ako firmu skutočne znamená likvidáciu liberálnej demokracie.

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ANO #české voľby