Putinovi na Twitteri blahoželali falošní používatelia

Ruský prezident Vladimir Putin 7. októbra oslávil svoje 65. narodeniny a na Twitteri nemal o gratulantov núdzu. Britská spravodajská spoločnosť BBC však virtuálne blahoželania detailne preskúmala a zistila, že mnoho gratulácií zrejme Putinovi neprišlo od ľudí, ale z automatizovaných účtov - takzvaných "Twitterových botov".

13.10.2017 14:51
putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (12)

V deň narodenín ruského vodcu sa na Twitteri čoskoro ujal hashtag, ktorý v preklade znie „Všetko najlepšie, pán prezident“. Jeden z najpopulárnejších príspevkov pridal používateľ s prezývkou „vitischeg“. Tweet obsahoval fotografiu medveďa, ktorý si chce s prezidentom na diaľku udrieť dlaňou.

Fotku medveďa s odkazom napísaným v azbuke zdieľalo vyše 800 užívateľov, hoci žiadny z účtov podľa všetkého nepatrí rusky hovoriacim osobám. Profily nevykazovali ani rysy bežných jednotlivcov, často obsahovali reklamné oznámenia a osobné informácie boli napísané s mnohými preklepmi. Navyše niekoľko ich obsahovalo sexuálne nevhodný materiál.

Muž, alebo žena?

Podozrivý je tiež samotný účet používateľa vitischeg. Ten založili v roku 2014, všetky príspevky datované pred 20. septembrom ale boli podľa všetkého zmazané. Prevádzkovateľ účtu je v profile uvedený ako Viktor Petrov-Vodkin (rovnaké priezvisko mal slávny sovietsky maliar), analýza BBC pomocou nástroja Crimson Hexagon ale ukázala, že účet skôr užíval meno Viktor Vodkin-Petrov.

Meno a profilová fotografia naznačujú, že vlastníkom účtu je muž, ale neskôr zmazaný príspevok zo 16. septembra opisuje prípravu šalátu slovesným tvarom v ženskom rode.

Vitisheg zablahoželal Putinovi k narodeninám aj vlani, keď na Twitter nahral rovnaký obrázok medveďa ako tento rok, vtedy s kľúčovým slovkom PutinDay. Populárna hashtag aj samotný tweet sa následne dostal do spravodajstva RT a Sputnika – dvoch médií financovaných Kremľom.

Ďalšie široko zdieľané blahoželanie pridal na Twitter užívateľ YuryKuznetsov65. Tentoraz sa už zdalo, že účty, ktoré tweet zdieľali, patria rusky hovoriacim osobám. Ich twitterovými prezývkami sú náhodné kombinácie písmen a čísel (napr. NK598489, 8202ed2f4f1441a, gda070874 alebo V13155800), čo je typické pre twitterové boty.

Zrejme súkromný proputinovský projekt

Účet YuryKuznetsov65 vznikol deň pred Putinovými narodeninami. Príspevok zo 6. septembra uvádza, že ide o náhradu za etablovaný prokremeľský účet „comradzampolit“, ktorý tento rok sociálna sieť vyradila z prevádzky.

„Vyzerá to na dielo botnetu (prepojenej skupiny automatizovaných účtov),“ komentoval situáciu okolo Putinových gratulantov bezpečnostný analytik Ben Nimmo z washingtonskej expertnej skupiny Atlantická rada. „To však nevyhnutne neznamená, že je napojený na ruskú vládu. Obzvlášť prvá sieť s množstvom reklám na Bitcoin vyzerá komerčne,“ pokračoval Nimmo.

Podľa neho je dosť dobre možné, že za podozrivou komunikáciou stojí súkromný subjekt, fanúšik Putina, ktorý má k dispozícii čas a sieť botov. Nasvedčuje tomu vraj aj veľkosť operácie: išlo len o stovky zdieľanie, pričom veľké siete často ovládajú desaťtisíce účtov. „Nemôžeme vylúčiť oficiálne konexie, ale skôr to vyzerá na súkromný proputinovský projekt. Boty je vždy ťažké priradiť, pretože je kryje anonymita, ktorú poskytuje Twitter,“ povedal Nimmo.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter #narodeniny #Vladimir Putin