Kremeľ odmietol možnosť kompenzácie za anexiu Krymu

O prípadnej kompenzácii za Krymský polostrov podľa Moskvy nie je možné rokovať. Legálne sa totiž polostrov stal súčasťou Ruskej federácie z rozhodnutia legitímne krymskej vlády, nie anexie, povedal v piatok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra TASS.

13.10.2017 15:10
Dmitrij Peskov, hovorca Foto: ,
Putinov hovorca Dmitrij Peskov.
debata (49)

Dohodnúť sa s Moskvou na kompenzácii za ruské zabranie polostrova poradil Kyjevu český prezident Miloš Zeman vo svojom utorkovom prejave pred Parlamentným zhromaždením Rady Európy.

„Nemôžeme hovoriť o anexii, to nie je správne, a tým pádom ani nemôžeme hovoriť o prípadných kompenzáciách. O odtrhnutí od Ukrajiny rozhodol legitímny orgán Krymu – teda najvyššia rada,“ vyhlásil Peskov.

Zeman anexiu Kryme v utorok označil za „fait accompli“, teda za hotovú vec. Kyjev a Moskva by sa podľa neho mali dohodnúť na kompenzácii, napríklad vo finančnej podobe či prostredníctvo ruskej ropy a zemného plynu. Prejav vyvolal okamžitú pobúrenú reakciu ukrajinského prezidenta Petra Porošenko a ďalších ukrajinských politikov. Výroky kritizovali aj českí politici, podľa ktorých sú v rozpore so zahraničnou politikou vlády.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Krym #Dmitrij Peskov