Španieli zadržaného nemeckého spisovateľa Turecku nevydajú

Dogana Akhanliho policajti zadržali na základe medzinárodného zatykača v auguste.

13.10.2017 15:57
Akhanli Foto: ,
Španielsko do Turecka nemeckého spisovateľa tureckého pôvodu Dogana Akhanliho nevydá.
debata

Španielsko nevydá do Turecka nemeckého spisovateľa tureckého pôvodu Dogana Akhanliho, ktorého policajti zadržali na základe medzinárodného zatykača v auguste. S odvolaním sa na španielske ministerstvo spravodlivosti o tom informovala agentúra DPA.

Akhanli, ktorého Ankara obviňuje z terorizmu, je kritikom tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Španielska vláda na základe návrhu, ktorý podal minister spravodlivosti Rafael Catala, rozhodla, že konanie o vydaní Akhanliho do Turecka nebude pokračovať. Rozhodnutie Madridu už privítal nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel.

Šesťdesiatročný Dogan Akhanli býva v Nemecku od roku 1991 a má nemecké občianstvo. V rokoch 1985 až 1987 bol v Turecku väznený a znovu tu za mrežami strávil štyri mesiace v roku 2010.

Španielska polícia ho zatkla 19. augusta počas dovolenky v Granade a po početných protestoch z nemeckej strany ho nasledujúci deň prepustila. Akhanli sa však musel odvtedy zdržiavať v Španielsku a každý týždeň sa hlásiť polícii. Teraz musí počkať, až túto povinnosť zruší španielsky súd. Podľa agentúry DPA by sa tak do Nemecka mohol spisovateľ vrátiť budúci týždeň.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Španielsko #Turecko #vydanie #medzinárodný zatykač #Dogan Akhanli