Nigéria odsúdila 45 osôb za účasť v Boko Haram

Nigéria v piatok k trestom odňatia slobody od troch do 31 rokov odsúdila 45 ľudí podozrivých z členstva v teroristickej skupine Boko Haram.

13.10.2017 22:32
debata

Informovala o tom agentúra Reuters. Piatkové súdne pojednávanie sa konalo v rámci obrieho procesu s viac ako 6600 osobami obvinenými z podielu na krvavom povstaní teroristické skupiny Boko Haram. Zatiaľ ide o najväčší proces svojho druhu od začiatku povstania. Ľudskoprávni aktivisti však vyjadrujú obavy týkajúce nedostatočnej transparentnosti súdneho pojednávania.

Osemročné povstanie Boko Haram pripravilo v oblasti Čadského jazera o život na 20 000 ľudí a ďalších 2,6 milióna o domov, za účasť v ňom však bolo doteraz odsúdených iba deväť osôb.

Pred súdom v piatok stálo 575 podozrivých, 468 osôb bolo prepustených a musia sa zúčastniť sedenia, ktorá ich majú odradikalizovať a umožniť im opätovný návrat do spoločnosti. Následne budú vydaní miestnym správam. Ďalších niekoľko desiatok prípadov bolo odovzdaných vyšším inštanciám v metropole Abuja a v meste Minna. Odsúdených k odňatiu slobody bolo 45 osôb.

Amnesty International kritizuje podmienky procesu

Súd s ďalšou skupinou z viac než 6600 obžalovanými sa bude konať v januári. Ochrancovia ľudských práv však kritizujú nigérijské úrady s tým, že niektorí obžalovaní sú zadržiavaní aj niekoľko rokov bez toho, aby sa s nimi konal riadny súd.

Hoci súd, ktorý začal v pondelok, mnohí ochrancovia ľudských práv a zahraniční pozorovatelia uvítali, zároveň kritizovali, že pri takto veľkom procese bude ťažké zabezpečiť, aby každý prípad bol dôkladne vyšetrený.

„Máme veľké obavy z toho, že v súčasnom procese, nebudú mať obžalovaní šancu na obhajobu a súd nebude spravodlivý,“ uviedla kancelária vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International kritizovala, že sa súd konal za zatvorenými dverami, ale zároveň uviedla, že proces snáď prispeje k potrestanie zločinov Boko Haram.

debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #odsúdenie