Sorosova univerzita má v spore s Budapešťou čas do januára 2019

Maďarská vláda odkladá o rok termín, do ktorého sa musí budapeštianska Stredoeurópska univerzita (CEU) podriadiť kontroverznej aprílovej novele zákona o vysokých školách.

14.10.2017 11:30
George Soros Foto:
George Soros.
debata (7)

Univerzita financovaná miliardárom maďarského pôvodu a kritikom súčasnej maďarskej vlády Georgeom Sorosom tak má čas do januára 2019, napísala agentúra AFP. Dovtedy jej legislatíva ukladá najmä spustenie výučby v krajine, kde je akreditovaná, teda v Spojených štátoch.

Novela zákona je podľa jej kritikov namierená proti Georgovi Sorosovi, lebo z 28 zahraničných univerzít pôsobiacich v Maďarsku sa úprava z apríla dotýka iba CEU. Tá získala akreditáciu v americkom štáte New York, študentov však má iba v Maďarsku. Premiér Viktor Orbán považuje jej zakladateľa Sorosa za úhlavného nepriateľa a označil ho za finančného špekulanta, ktorý je nepriateľom eura a zničil životy miliónov ľudí v Európe.

Vedenie CEU však dalo najavo, že v Budapešti chce naďalej pôsobiť a na začiatku októbra sa predbežne dohodlo s Bardovou univerzitou (Bard College) v štáte New York o zdieľaní tamojšieho areálu. Maďarský štátny tajomník pre vzdelávanie László Palkovics na správu reagoval, že nestačí, aby mala CEU v USA prenajaté priestory, ale tu musia mať tiež akreditovaný konkrétny kurz.

CEU: Maďarská vláda predlžuje neistotu

„Najvzdialenejší termín pre prijatie opatrení v súlade so zákonom sa posúva z januára 2018 na január 2019,“ citovala v piatok AFP maďarského ministra spravodlivosti Lászlóa Trócsányiho. Podľa agentúry AP si je maďarský minister istý, že nový limit poskytuje zasiahnutým inštitúciám dostatok času na naplnenie nových požiadaviek.

CEU v reakcii uviedla, že po dohode s newyorskou školou dodala vláde na podpis dokument, ktorý by zabezpečil legálne zotrvanie CEU v Budapešti. Univerzita tak považuje rozhodnutie Budapešti za „krok späť“, pretože namiesto podpísanie dohody a ukončenia sporu „predlžuje neistotu“.

Budapešť v minulosti poprela, že by sa usilovala o uzavretie inštitúcie založenej v roku 1991 po vzore amerických vysokých škôl. Existenčná hrozba v podobe novely vysokoškolského zákona však zmobilizovala rozsiahle hnutie na podporu CEU. V Maďarsku sa opakovane demonštrovalo, za pokračovanie výučby sa vyslovili univerzity z celého sveta i laureáti Nobelovej ceny. Americké ministerstvo zahraničia a Európska komisia začali kvôli postupu maďarskej vlády priestupkové konanie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť #George Soros #Stredoeurópska univerzita