Rakúsko sa pripravuje na zmenu premiéra

Má ešte len 31 rokov, ale takmer určite sa postaví na čelo budúcej vlády. Sebastian Kurz by sa mal stať novým rakúskym kancelárom. Vo voľbách, ktoré sa uskutočnia v nedeľu, sa očakáva víťazstvo jeho ľudovcov (ÖVP). Doteraz vládnu vo veľkej koalícii so sociálnymi demokratmi SPÖ, ktorých pravdepodobne nahradia na ministerských stoličkách členovia Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

15.10.2017 06:00
Sebastian Kurz, Rakúsko Foto: ,
Sebastian Kurz by sa mal stať novým kancelárom. Od zvolenia na čelo ÖVP v máji 2017 sa zameriava na imigráciu a integráciu.
debata (41)

Keď sa súčasný šéf diplomacie Kurz ujme moci, bude z neho najmladší predseda vlády v celej Európe. Povolebné spojenectvo s krajne pravicovou ÖVP naznačil už v máji tohto roku, keď ho zvolili za lídra ľudovcov. Vyhlásil vtedy, že už nepočíta so sociálnymi demokratmi ako s koaličným partnerom.

Volebné programy ÖVP a FPÖ majú v mnohom k sebe blízko, podobne sa pozerajú napríklad na problém imigrácie. Oblastí, v ktorých sa nezhodnú, nie je veľa. Patrí sem návrh spoplatniť vysokoškolské štúdium, čo presadzuje krajná pravica, naopak, ľudovci so zámerom nesúhlasia. Teoreticky ešte stále prichádza do úvahy možnosť, že by pokračovala doterajšia koalícia. Lenže je to málo pravdepodobné. Z čela SPÖ by musel odísť dosluhujúci kancelár Christian Kern, ktorý však povedal, že nepočíta s rezignáciou na hlavnom poste v strane. Pre ľudovcov by bol oveľa prijateľnejší aktuálny sociálnodemokra­tický minister obrany Hans Peter Doskozil, ale Kern mu svoju stoličku neodovzdá. „Zostanem v politike desať rokov a povediem SPÖ aj v opozícii, ak neskončíme vo voľbách na prvom mieste,“ zdôraznil bývalý šéf rakúskych železníc, ktorý riadi ľavičiarov od minulého roka.

Ak sa potvrdí, že začnú na vládnej úrovni spolupracovať ÖVP a FPÖ, nemusí to byť koaličný tandem. Kurz totiž naznačil, že si vie predstaviť širšiu stranícku zostavu ministrov. „Ak budem prvý, pokúsil by som sa nájsť čo najviac strán, ktoré sú ochotné s nami presadzovať plány. Či to bude nejaká klasická koalícia, alebo niečo úplne nové, ešte iba uvidíme,“ poznamenal.

Vyberajú zo 16 politických strán

Zhruba 6,4 milióna oprávnených voličov si tento rok bude v Rakúsku vyberať z rekordných 16 politických strán a hnutí, z ktorých len šesť má reálnu šancu prekonať štvorpercentný klauzulu pre vstup do teraz 183-člennej Národnej rady. Okrem trojice veľkých strán sú to ešte Zelení – Zelená alternatíva, liberálne Nové Rakúsko a Liberálna fórum (NEOS) a Kandidátka Pilz odštepenca od Zelených Petera Pilze. Okrem zaškrtnutia vybranej strany môžu Rakúšania vyjadriť preferenčnými hlasmi podporu až trom konkrétnym kandidátom z danej kandidátnej listiny.

Karty mieša problematika imigrácie

Vo štvrtok večer bola posledná televízna debata politických lídrov. Kurz a predák FPÖ Heinz-Christian Strache sa zhodovali v potrebe postaviť sa proti hrozbe ilegálneho prisťahovalectva. Taktiež si notovali v otázke integrácie migrantov, ktorí už žijú v Rakúsku. „Obaja povedali, že deti prisťahovalcov by sa mali naučiť nemčinu predtým, ako začnú chodiť do škôl,“ uviedla stanica BBC.

Kurz značnú časť predvolebnej rétoriky postavil na problematike imigrácie. Pripomínal, že v roku 2015 sa jednoznačne vymedzil proti nekontrolovanej vlne utečencov, ktorá sa valila do Nemecka cez Rakúsko, pričom mnohí zostali v tejto alpskej krajine. Zjavne to bola stávka na voličov, ktorí v minulosti prešli od ľudovcov ku krajnej pravici, ktorá dlhodobo spochybňuje prisťahovalectvo. Strache to potvrdil aj v spomínanej televíznej debate, keď mal na mysli nielen moslimov. Varoval totiž pred lacnou pracovnou silou v Rakúsku z východoeurópskych krajín.

Volebné miestnosti sa zatvoria v nedeľu o 17. hodine. Následne budú známe prvé odhady výsledkov.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #SPÖ #ÖVP #Sebastian Kurz #voľby v Rakúsku 2017