Duterte pohrozil, že preruší styky so svojimi európskymi kritikmi

Filipínsky prezident Rodrigo Duterte je pripravený prerušiť diplomatické styky so všetkými európskymi štátmi, ktoré kritizujú jeho krvavé metódy v boji s drogami. Vyhlásil to vo filipínskej televízii.

14.10.2017 18:02
Rodrigo Duterte, Filipíny Foto: ,
Filipínsky prezident Rodrigo Duterte opäť neostal svojej povesti nič dlžný, keď v televízii pohrozil svojim európskym kritikom.
debata (7)

Duterte je tiež odhodlaný vyhlásiť „revolučnú vládu“, ktorá by mu umožnila pozatýkať oponentov. „Som pripravený okamžite prísť o všetky diplomatické styky s európskymi krajinami,“ povedal prezident a dodal, že filipínska ekonomika sa bez európskeho dovozu zaobíde. Filipíny vraj prežijú, „kým máme Čínu a Rusko,“ vyhlásil.

Duterte je v zahraničí a stále častejšie aj doma kritizovaný za krvavú protidrogovú vojnu v krajine. Po minuloročnom nástupe k moci začala polícia vykonávať rozsiahle razie priamo v domoch podozrivých obchodníkov s drogami. Kampaň vyvolala kritiku Západu aj medzinárodných humanitárnych organizácií, ktoré upozorňujú na mimosúdne zabíjanie, ktorého obeťou sa stávajú prevažne drobní priekupníci. Polícia uvádza, že pri protidrogových operáciách bolo od vlaňajšieho leta zabitých vyše 3400 ľudí.

Na kritiku z Európy Duterte podráždene reagoval už minulý štvrtok, keď pohrozil veľvyslancom členských krajín Európskej únie, že budú vyzvaní, aby do 24 hodín Filipíny opustili. Hovorca prezidentskej kancelárie neskôr diplomatov ubezpečil, že vyhostení nebudú.

Duterte v televízii tiež varoval, že vytvoria „revolučnú vládu,“ ktorá potrie všetkých jeho oponentov a ultraľavicových povstalcov, s ktorými režim dlhodobo bojuje. „Zatknem vás, a potom vyhlásime totálnu vojnu červeným,“ odkázal prezident svojim odporcom.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #Európa #Filipíny #Rodrigo Duterte