Kurzovi ľudovci sú podľa predbežných výsledkov víťazmi rakúskych volieb

V rakúskych parlamentných voľbách zvíťazila ľudová strana (ÖVP), ktorá získala 31,4 percenta hlasov. Ukázali to predbežné konečné výsledky, ktoré zverejnilo rakúske ministerstvo vnútra.

15.10.2017 12:13 , aktualizované: 21:52
Sebastian Kurz, rakúske voľby Foto: ,
Favorita Sebastiana Kurza obkolesili pred volebnou miestnosťou novinári.
debata (318)

Výsledky, v ktorých ale nie je započítaný rekordný počet korešpondenčných hlasov, prisudzujú pozíciu druhej najsilnejšej strany v Národnej rade protiimigračnej Slobodnej strane Rakúska (FPÖ) so ziskom 27,4 percenta.

Tretia je podľa predbežných výsledkov Sociálnodemokra­tická strana (SPÖ), ktorá získala podporu 26,7 percenta hlasujúcich. Volebná účasť vzrástla oproti predchádzajúcim voľbám zo 75 na 80 percent.

Ak by rakúski sociálni demokrati skončili na treťom mieste, ako naznačuje predbežný výsledok, stalo by sa tak prvýkrát od druhej svetovej vojny. Do Národnej rady sa ešte dostali s päťpercentným ziskom liberáli (NEOS) a Kandidátka Petra Pilza, ktorej predbežné výsledky prisudzujú zisk 4,1 percenta hlasov.

Konečnými výsledkami ale ešte môžu zamiešať korešpondenčné hlasy a hlasy ľudí, ktorí volili pomocou volebných preukazov na inom mieste. Tie by sa mali začať sčítavať v pondelok a kompetentní by mali mať výsledky najneskôr do štvrtka. Podľa agentúry APA korešpondenčne tento rok volilo rekordných 780 000 ľudí. Konečný úradný výsledok by malo ministerstvo oznámiť 31. októbra. Nový parlament sa zíde 9. novembra.

Rakúsky prezident je pripravený poveriť Kurza zostavením vlády

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen oznámil, že ak sa potvrdIA odhady výsledkov nedeľných parlamentných volieb, poverí šéfa ľudovej strany (ÖVP) Sebastiana Kurza zostavením budúcej vlády. Kurz sa medzitým v debate televízie ORF označil za víťaza volieb, keď jeho strana zrejme získala vyše 31 percent hlasov. Kurz tiež povedal, že chce vytvoriť stabilnú vládu, ale že možností na vytvorenie koalície je viac.

Kurz smeruje do kresla kancelára. Vo svojich 31 rokoch by sa tak stal najmladším šéfom vlády v Európe. Prezident povedal, že ak sa odhady potvrdia, bude Kurz „jednoznačným víťazom“. Oficiálny konečný výsledok volieb má byť oznámený vo štvrtok.

Volebný výsledok je podľa prezidenta čiastočne prekvapivý. K výsledku svojej bývalej strany, Zelených, poznamenal, že je to bolestivé. Odhady naznačujú, že poslanci Zelených v parlamente po voľbách nezasadnú.

Víťazstvo ľudovcov 31-ročného Kurza, ktorý by sa mohol stať najmladším šéfom vlády v Európe, sa očakávalo.

Kern z čela SPÖ nemieni odísť, očakáva zmeny v nastoľovaní tém

Rakúsky kancelár Christian Kern oznámil, že sa po volebnej porážke nechystá odstúpiť z čela sociálnych demokratov (SPÖ). Jeho strana skončila v nedeľných parlamentných voľbách podľa odhadov zrejme druhá za víťaznými ľudovcami (ÖVP) ministra zahraničia Sebastiana Kurza. Ide tak o oveľa lepší výsledok, než strane predpovedali posledné predvolebné prieskumy. Strane sa podľa všetkého podarilo poraziť čierneho koňa volieb, pravicovo populistickú Slobodnú stranou Rakúska (FPÖ).

Kancelár Kern aj víťaz volieb Kurz sľubujú zmeny. Šéf sociálnych demokratov v nedeľu pred svojimi priaznivcami povedal, že výsledok volieb nie je taký, aký by si prial. Priznal tiež chyby v predvolebnej kampani, seba nevynímajúc. Naznačil však, že na obsahu kampane by nič nemenil. Posťažoval sa, že v poslednej dobe boli neustále nastoľované pravicové témy a obvinil aj médiá, že to podporovali. Od pondelka sa podľa neho v Rakúsku bude diskutovať o riadnych politických témach.

Kern nezmienil výslovne napríklad debatu o migrácii, ktorá bola jednou z veľkých tém kampane a výrazne ju razili ÖVP a FPÖ. Sociálni demokrati do kampane zase vnášali ďalšie významné témy sociálnej spravodlivosti, zníženie daňovej záťaže pre ľudí s nižšími príjmami, vytváranie nových pracovných miest alebo zvýšenie príjmu štátu z dedičskej dane.

Kurz: Je čas na zmenu

Podľa víťaza rakúskych volieb Kurza nastal čas na zmenu. „Dnes do nás voličky a voliči vložili veľkú zodpovednosť,“ vyhlásil Kurz pred davom prívržencov. „Ja túto zodpovednosť s veľkou pokorou prijímam,“ uistil.

Z volebného výsledku je vraj „prešťastný“. „Sledovali sme jeden cieľ a dokázali sme nemožné,“ ďakoval Kurz podporovateľom v kampani aj samotným voličom.

Naopak u Zelených, ktorí utrpeli debakel a zjavne sa neudržia v Národnej rade, panuje trúchlivá nálada. „Je to pre nás Zelených absolútne bolestná porážka,“ pripustila v nedeľu volebná líderka strany Ulrike Lunaceková. Strane zrejme uškodil aj jej bývalý člen Peter Pilz, ktorý do Národnej rady kandidoval s vlastnou stranou Petra Pilza a štvorpercentnú hranicu nutnú pre vstup po parlamentu prekonal.

Kurz sa musel pred hlasovaním predrať cez novinárov

Kurzov príchod do volebnej miestnosti sprevádzal nebývalý záujem médií z celého sveta. Vo Viedni vhodil do urny svoj hlasovací lístok aj rakúsky prezident Alexander Van der Bellen. „Dúfam, že volebná účasť bude veľmi vysoká,“ povedal pri tej príležitosti.

Kurz odvolil v atmosfére hodnej rockovej hviezdy, keď sa musel predrať davom novinárov. Pôvodne sa mal pri volebnej urne vo viedenskej časti Meidling objaviť už okolo 09:30 SELČ, medzi prvými zo straníckych lídrov. Nakoniec ale svoj príchod odložil o dve a pol hodiny. Kurz len krátko pohovoril s novinármi, ale tých bolo toľko, že okolo tohto miláčika médií vznikla tlačenica. Politik, sprevádzaný svojou partnerkou Susanne Thierovou, preto radšej rýchlo odišiel. Stačil ale vyzvať občanov k účasti na voľbách. Bez ich hlasov vraj nebude možné v Rakúsku uskutočniť naozajstné zmeny.

Pre zahraničné médiá je práve Kurz najväčším magnetom rakúskych volieb. Pred „Kurzovou“ volebnou miestnosťou čakali viac ako dve stovky novinárov a televíznych štábov z celého sveta. Fenomén Kurz ich priťahuje aj z toho dôvodu, že politik by sa vo svojich 31 rokoch mohol stať najmladším šéfom vlády v Európe.

Kurz je tiež dôvodom, prečo – bez ohľadu na výsledok volieb – s veľkou pravdepodobnosťou budúcu koalíciu už nezostavia sociálni demokrati a ľudovci. Práve nedeľné predčasné voľby sa konajú z Kurzovej iniciatívy, ktorý v máji konštatoval, že ďalšia spolupráca v rámci veľkej koalície nie je možná. Pozorovatelia očakávajú vznik koalície ľudovcov a pravicovopopu­listickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinza-Christiana Stracheho.

Strache prišiel vo viedenskej štvrti Landstrasse voliť v sprievode svojej matky. Dúfa vraj v „dobrý výsledok“. Zmena je podľa neho možná len s FPÖ. Jeho príchod však poznamenal incident, pri ktorom akýsi muž smerom k šéfovi nacionalistov volal nacistický pozdrav „Heil Hitler, Heinz-Christian“. Príslušníci bezpečnostných zložiek ho okamžite obkľúčili.

Dôchodca chcel na juhu Rakúska podpáliť volebnú miestnosť

Zrejme duševne labilný sedemdesiatse­demročný muž sa v mestečku Hartberg na juhu Rakúska zrejme pokúsil podpáliť volebná miestnosť. Na mieste stihol okolo 11:30 SELČ vyprázdniť kanister s benzínom a hrozil členom volebnej komisie vreckovým nožom. Okoloidúci mu však zabránili v zapálení miesta, uviedla na svojich stránkach štajerská zemská polícia.

Podozrivého dôchodcu po incidente odviedla polícia a povolala lekára, aby ho vyšetril. Má zistiť, či je muž príčetný, povedal jeden z policajtov agentúre APA.

Motívom počínania miestneho občana mohla byť nespokojnosť s politickou situáciou, domnieva sa polícia.

Kancelár je optimista

Ako prvý z lídrov veľkých politických strán odovzdal svoj hlas v rakúskych parlamentných voľbách kancelár a predseda Sociálnodemokra­tickej strany Rakúska (SPÖ) Christian Kern. Pred novinármi bol síce veľmi skúpy na slovo, ale vyjadril nevyhnutný optimizmus.

Rakúsky kancelár Christian Kern a jeho manželka... Foto: SITA, Ronald Zak
Rakúsko voľby, Kern Rakúsky kancelár Christian Kern a jeho manželka Eveline Steinberger-Kernová po ceste do volebnej miestnosti.

Kern, ktorý voliť prišiel s manželkou Eveline Steinbergerovou-Kernovou, dokonca vyhlásil, že sociálni demokrati v nedeľu chystajú „dlhšiu oslavu“. Okrem toho povedal, že sa v nedeľu popoludní chystá sledovať futbalové stretnutie rakúskej najvyššej ligovej súťaže medzi Austria Viedeň a Šturma Graz.

Okrem toho Kern zverejnil krátke video, v ktorom Rakúšanov vyzval k účasti vo voľbách, pretože podľa neho sa dnes „rozhodne, akým smerom sa bude uberať naša krajina“. Kancelár poznamenal, že chce svetu ukázať otvorené, moderné a sociálne spravodlivé Rakúsko a že sa treba vyhnúť prípadnej koalícii Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Tie vraj majú úplne odlišné predstavy.

Predvolebné prieskumy Kernovým sociálnym demokratom veľa dôvodov na optimizmus nedávali. Strane totiž pripisovali až tretiu priečku za jasnými favoritmi volieb, ľudovou stranou ministra zahraničia Sebastiana Kurze, a až za pravicovo populistickú FPÖ.

Niektorí novinári Kerna zazreli v blízkosti volebnej miestnosti v ulici Hermanngasse v širšom centre Viedne už pri jeho pravidelnom rannom behu. Kern okrem toho ráno ešte stihol poďakovať všetkým, ktorí dohliadajú na priebeh volieb vo volebných miestnostiach.

Na niektorých miestach Rakúska hlasovanie skončilo už skoro poobede. Napríklad v západorakúskej spolkovej krajine Vorarlbersko sa posledné volebné miestnosti uzavreli o 13:00 SELČ. Volebná účasť tam podľa predbežných údajov predstavovala 63,4 percenta, čo by bolo oveľa viac než pri predchádzajúcich voľbách v roku 2013. Posledné volebné miestnosti sa uzavrú o 17.00 SELČ.

Voliči si vyberajú zo 16 politických strán

Zhruba 6,4 milióna oprávnených voličov si v Rakúsku môže pri hlasovaní vybrať z rekordných 16 politických strán a hnutí, z ktorých len šesť má reálnu šancu prekonať štvorpercentný klauzulu pre vstup do teraz 183-člennej Národnej rady. Okrem trojice veľkých strán sú to ešte Zelení – Zelená alternatíva, liberálne Nové Rakúsko a Liberálna fórum (NEOS) a Kandidátka Pilz odštepenca od Zelených Petera Pilze. Okrem zaškrtnutia vybranej strany môžu Rakúšania vyjadriť preferenčnými hlasmi podporu až trom konkrétnym kandidátom z danej kandidátnej listiny.

318 debata chyba
Viac na túto tému: #Sebastian Kurz #Christian Kern #parlamentné voľby v Rakúsku