Búrka Ophelia má v Írsku dve obete, 5000 ľudí je bez elektriny

Búrka Ophelia, ktorá dorazila k Britským ostrovom, už zasiahla juhozápadné Írsko, kde si vyžiadala dve obete. Silný vietor tam vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia. Bez elektriny sa ocitlo asi 5000 ľudí.

16.10.2017 08:11 , aktualizované: 16:14
debata

Meteorológovia takisto vydali varovanie pre Škótsko, Wales a severné Anglicko.

Írska polícia vyzvala motoristov a cyklistov, aby vôbec nejazdili, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Ľudia by sa podľa nej nemali radšej vydávať na pobrežie, pretože to môže byť nebezpečné. Poryvy vetra môžu dosiahnuť až rýchlosť 150 kilometrov za hodinu.

Írska vláda už skôr vyhlásila najvyšší stupeň pohotovosti v niekoľkých okresoch na západe krajiny. Vláda uviedla do pohotovosti armádu.

Prvou obeťou búrky Ophelia bola žena, ktorej spadol strom na auto na juhovýchode Írska. Ďalšia obeť, muž okolo tridsať rokov, zomrel, keď sa snažil odstrániť spadnutý strom.

Vyčíňanie hurikánu Ophelia využili na západnom... Foto: Reuters, CLODAGH KILCOYNE
surfer, irsko, ophelia Vyčíňanie hurikánu Ophelia využili na západnom pobreží Írska v okrese Clare pri meste Lahinch surferi.

Na Írsko udrel silný vietor

V sobotu večer boli hasiči privolaní na niekoľko miest kvôli lokálnym záplavám a na ostrove Sao Miguel kvôli popadaným stromom. Zrušených bolo niekoľko letov medzi ostrovmi a tiež na portugalskú pevninu. Zasiahlo to okolo 800 pasažierov.

V pondelok Ophelia zoslabla postupne z tretieho na prvý stupeň sily hurikánov a potom na búrku. Podľa amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) by mal živel ďalej slabnúť, na mori ale vytvára nebezpečné podmienky. Ophelia je označovaná za najsilnejšiu búrku, akú kedy vo východnej časti Atlantiku zaznamenali.

Porovnávajú ju s Debbie, ktorá zabíjala

Zatvorené zostanú na začiatku týždňa školy na západe Írska. Letisko v Dubline a Shannone vyzvalo cestujúcich, aby si pred cestou skontrolovali stav svojich letov. Komplikácie by živel mohol spôsobiť aj na železnici.

Podľa predsedu írskej Národnej koordinačnej skupiny pre mimoriadne situácie Seana Hogana možno situáciu, ktorá krajinu čaká, zrovnať snáď len s vyčíňaním hurikánu Debbie, ktorý v roku 1961 zabil 12 ľudí. Očakáva sa, že vietor v Írsku v nárazoch môže dosiahnuť až 130 kilometrov za hodinu, hrozí aj záplavy.

Británia pre niektoré oblasti vyhlásila na pondelok a utorok nižší – žltý stupeň pohotovosti. Pri tomto stupni sa meteorologické podmienky označujú za vážne a ľudia sú vyzvaní k opatrnosti. Živel by mal komplikovať život ľuďom predovšetkým v Severnom Írsku, Škótsku a na severe Anglicka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #Veľká Británia #hurikán #Azorské ostrovy #prírodný živel #hurikán Ophelia