Iracké sily útočia na Kirkúk, okolie už kontrolujú

Podľa vyhlásenia armády ovládajú vládni vojaci cesty a všetku infraštruktúru, vrátane ropnej rafinérie.

16.10.2017 11:23
debata (18)

Iracké vládne sily ráno začali na niekoľkých frontoch veľký útok na severoiracké mesto Kirkúk, ktoré je v rukách kurdských milícií. Oznámili to podľa agentúry AP kurdskí predstavitelia.

Iracká televízia už predtým informovala, že iracké jednotky získali kontrolu nad rozsiahlymi oblasťami okolo Kirkúku. Podľa vyhlásenia armády ovládajú vládni vojaci cesty a všetku infraštruktúru, vrátane ropnej rafinérie.

Vládne jednotky smerujú k irackému mestu Kirkúk. Foto: Reuters, STRINGER
irak, kirkuk, vojsko, vojaci, vladne sily Vládne jednotky smerujú k irackému mestu Kirkúk.

Zatiaľ bez obetí

Kurdské milície podľa nej nekládli vládnym jednotkám odpor. Kurdské jednotky ale uviedli, že na juhu mesta zničili najmenej päť vojenských terénnych vozidiel používaných provládnymi milíciami. Stalo sa tak podľa nich po „nevyprovokovanom útoku“ týchto milícií.

Iracký premiér Hajdar Abad nariadil svojim vojakom, aby v Kirkúku zaistili bezpečnosť v spolupráci s miestnym obyvateľstvom a pešmergami, čo je označenie pre kurdské milície.

Na juh od Kirkúku na seba vzájomne pálilo iracké a kurdské delostrelectvo, oznámil agentúre AFP anonymné vojenské zdroje z oboch strán. Agentúru AP informovali o paľbe aj niektorí obyvatelia mesta. O žiadnych obetiach ale zatiaľ nie sú správy.

Mesto a okolie bohaté na ropu

Pentagon následne vyzval iracké i kurdské sily, aby zabránili ďalšej eskalácii a neohrozovali spoločný boj proti Islamskému štátu (IS).

Bezprostredný postup na Kirkúk začali vládne jednotky v nedeľu okolo polnoci. Mesto a okolie bohaté na ropu kontrolovali pešmergovia, ktorí oblasť v roku 2014 pomohli oslobodiť od bojovníkov IS.

Bagdad ale pešmergov vyzval, aby vrátili správu nad mestom i celej provincií centrálnej irackej vláde, keď Kurdi v septembri usporiadali referendum o svojej nezávislosti. Podporilo ju až 90 percent hlasujúcich. Plebiscit sa konal nielen v kurdských autonómnych provinciách, ale aj v oblastiach obývaných Kurdmi a formálne ešte patriacich pod irackú správu, čo je aj prípad Kirkúku.

Irackí Kurdi v nedeľu odmietli zrušiť výsledok referenda a znovu Bagdadu ponúkli riešiť spor dialógom.

Iracká vláda v nedeľu vydala vyhlásenie, podľa ktorého Kurdi povolali do Kirkúku bojovníkov Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorú Západ označuje za teroristickú organizáciu. Bagdad tento krok označil za „vyhlásenie vojny“. Kurdské vedenie však tvrdenie vlády poprelo.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Kirkúk