Rusko údajne dodáva mesačne Talibanu palivo za 2,5 milióna dolárov

Rusko podľa britského denníka The Times posiela každý mesiac islamistickému hnutiu Taliban do Afganistanu cisterny s pohonnými hmotami v hodnote 2,5 milióna dolárov (2116850 eur). Denník cituje ako zdroj správy pokladníka Talibanu, jeho meno ale neuvádza.

16.10.2017 13:23
debata (82)

Dodávky paliva, ktoré vraj Rusko posiela cez Uzbekistan posledných asi 18 mesiacov, prúdia k firmám, ktoré pracujú pre Taliban. Tieto spoločnosti následne pohonné hmoty predávajú „obchodníkom v Kábule“ a zisky odovzdávajú priamo veliteľom hnutia, píšu The Times.

„Od Rusov prijímame peniaze neradi, ale v tejto fáze džihádu (svätej vojny) je to pre nás nutnosť,“ vyhlásil podľa denníka The Times pokladník Talibanu, ktorý sa stará o finančné záležitosti niekoľkých veliteľov hnutia v jednej z afganských provincií.

Podobné obvinenia vznášajú už dlhšie afganskí a americkí vojenskí velitelia. Americkí generáli Moskvu obviňujú, že úmyselne marí americkú misiu v Afganistane. Ruskí politici tieto obvinenia odmietajú a aj Taliban oficiálne prehlasuje, že žiadnu pomoc z Ruska nedostáva.

„Majú tri ciele: poraziť teroristickú organizáciu Islamský štát, mariť snahy afganskej vlády podporovanej Spojenými štátmi a poškodiť NATO,“ povedal o údajnej činnosti Rusov vysoký poradca takzvané Kvétskej šúry, najvyššieho vedenia Talibanu v Pakistane.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Taliban