Merkelová predpokladá, že koaličné rokovania budú dlhé

Najpravdepodobnejším scenárom je vytvorenie koaličnej vlády CDU/CSU, FDP a Zelených. Hoci všetky tri subjekty sú súčasťou nemeckej politiky už desaťročia, v takejto kombinácii sa ešte v kabinete nikdy nestretli.

16.10.2017 21:34
debata (3)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok vyslovila presvedčenie, že rokovania o zostavení budúceho kabinetu budú ešte dlhé. Ako povedala, úvodné kolo rokovaní, ktoré sa má začať tento týždeň, bude podľa nej trvať najmenej niekoľko týždňov.

Najpravdepodob­nejším scenárom je vytvorenie koaličnej vlády s účasťou Merkelovej Kresťanskodemo­kratickej únie Nemecka/Kresťansko-sociálnej únie Bavorska (CDU/CSU), liberálnej Slobodnej demokratickej strany (FDP) a Zelených.

Hoci všetky tri subjekty sú súčasťou nemeckej politiky už desaťročia, v takejto kombinácii sa ešte v kabinete nikdy nestretli. Najmenej logický je vstup do tejto vlády pre Zelených, ktorí vždy doteraz inklinovali skôr k ľavici. Aj preto si budú musieť vstup strany do takejto koalície odobriť na straníckom kongrese, ktorý by sa mal konať po skončení prvého kola koaličných rozhovorov.

Parlamentné voľby sa v Nemecku konali 24. septembra, koaličné rokovania sa však začínajú až po viac ako trojtýždňovej pauze. Predovšetkým preto, že politické strany sa doteraz sústredili v prvom rade na krajinské voľby v Dolnom Sasku, ktoré sa konali túto nedeľu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová