Sociálni demokrati skončili v rakúskych voľbách druhí

Sociálni demokrati (SPÖ) kancelára Christiana Kerna skončili v nedeľných predčasných parlamentných voľbách v Rakúsku na druhom a nie až na treťom, ako sa zdalo z prvých predbežných výsledkov.

17.10.2017 07:36
Rakúsko voľby, Kern Foto: ,
Rakúsky kancelár Christian Kern a jeho manželka Eveline Steinberger-Kernová po ceste do volebnej miestnosti.
debata (48)

Vyplýva to z predbežných konečných výsledkov, ktoré zverejnilo rakúske ministerstvo vnútra po započítaní vyše 750000 korešpon­denčných hlasov. Ani teraz nie sú síce ešte započítané všetky odovzdané hlasy, na poradí strán sa však podľa agentúry APA už nič nezmení.

Podľa prvého predbežného konečného výsledku, ktorý ešte v nedeľu večer zverejnilo rakúske ministerstvo vnútra, zvíťazila vo voľbách ľudová strana (ÖVP) ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza nasledovaná protiimigračnou Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ). Sociálni demokrati podľa nedeľného oznámenia skončili až tretí, čo by bolo prvýkrát v povojnových dejinách Rakúska.

Počas pondelka však okrskové volebné komisie k výsledkom z volebných miestností pripočítali aj hlasy z korešpondenčného hlasovania. Tých bolo tento rok rekordných takmer 759000. Vďaka ľuďom, ktorí si zvolili práve túto formu hlasovania, sa tak SPÖ nakoniec dostala na druhú priečku pred FPÖ. Na prvom mieste sa nič nemení.

Poradie už zrejme zostane

Sčítanie hlasov však stále nie je hotové. Vo štvrtok ešte budú jednotlivé krajinské volebné komisie sčítať hlasy tých ľudí, ktorí sa rozhodli voliť inde ako v mieste svojho trvalého bydliska. Takých hlasov je však už len 36000, a na poradí strán sa tak podľa agentúry APA už nič nezmení.

Predbežné konečné výsledky so započítaním hlasov zo všetkých foriem hlasovania by malo ministerstvo vnútra oznámiť vo štvrtok. Konečný úradný výsledok oznámia 31. októbra. Nový parlament sa zíde 9. novembra.

Najviac kresiel v novej Národnej rade obsadia ľudovci doterajšieho ministra zahraničných vecí, 31-ročného Sebastiana Kurza. Podľa teraz zverejneného predbežného výsledku získali 31,5 percenta hlasov a 62 mandátov v 183-člennej snemovni. Vo farbách SPÖ, ktorá získala 26,9 percenta hlasov, v parlamente zasadne 52 poslancov, za FPÖ, ktorá dostala len o deväť desatín percentuálneho bodu menej, 51 zákonodarcov.

Parlament bez Zelených

Trojicu menovaných strán, ktorá bude Rakúšanov nasledujúcich 5 rokov reprezentovať v Národnej rade, doplnia liberáli z NEOS, ktorí získali 5,3 percenta hlasov a obsadia desať kresiel, a Kandidátka Petera Pilza, ktorá so 4,4 percentami tesne prekonala štvorpercentný hranicu nutnú pre vstup do parlamentu.

Zelení, ktorí mali doteraz v Národnej rade 24 poslancov, zostali s 3,8 percentami hlasov pred bránami parlamentu.

Volebná účasť podľa ministerstva vnútra po vyhrotenej volebnej kampani dosiahla 79,4 percenta. Po započítaní zvyšných 36000 hlasov by podľa agentúry APA mohla dokonca atakovať hranicu osemdesiatich percent.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna demokracia #rakúske voľby