Súd nariadil dvom katalánskym lídrom vyšetrovaciu väzbu

Španielsky súd nariadil väzbu pre dvoch katalánskych lídrov. Jordi Sánchez z organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC) a Jordi Cuixart z Omnium Cultural sú považovaní za kľúčové osobnosti stojace za referendom o nezávislosti regiónu, ktoré španielska centrálna vláda označila za nelegálne.

17.10.2017 08:04
katalansko Foto: ,
Podporovatelia nezávislosti Katalánska v reakcii na zatknutie mužov vyhlásili ďalšie protesty, na ktorých budú požadovať ich prepustenie. Ilustračné foto.
debata (26)

Dvojica, ktorá čelí obvineniam z protištátnej činnosti, je vo vyšetrovacej väzbe bez možnosti kaucie. Sánchez a Cuixart vyzývali separatistov, aby sa nevzdávali vo svojej snahe a podporovali protestujúcich, aby 20. a 21. septembra zabránili príchodu španielskych úradov do kancelárií katalánskeho parlamentu.

Na zatknutie Sáncheza a Cuixarta reagoval aj katalánsky regionálny prezident Carles Puigdemont, ktorý na sociálnej a mikroblogovacej sieti napadol španielsku vládu. „Španielsko zatýka katalánskych občianskych lídrov za to, že organizujú mierumilovné demonštrácie. Je smutné, že tu znova máme politických väzňov,“ napísal.

Podporovatelia nezávislosti Katalánska v reakcii na zatknutie mužov vyhlásili ďalšie protesty, na ktorých budú požadovať ich prepustenie.

Krátko pred vyhlásením verdiktu týkajúceho sa spomínaných mužov, súd prepustil šéfa katalánskej polície Josepa Lluisa Trapera, ktorého jednotky sú obvinené zo zlyhania v pomoci španielskej občianskej garde pri potlačení protestov v Barcelone. Prokurátori žiadali jeho zatknutie.

V referende o nezávislosti Katalánska sa 1. októbra vyslovilo za nezávislosť 92 percent Kataláncov, hoci účasť bola len 43-percentná. Puigdemont minulý utorok podpísal vyhlásenie o nezávislosti, jeho prijatie do platnosti ale odložili o niekoľko týždňov, v záujme rokovať s Madridom.

Centrálna vláda mu následne dala ultimátum na objasnenie, či dokumentom nezávislosť prijali alebo nie, pričom sa mal vyjadriť už v pondelok. Puigdemont to však neurobil a namiesto toho vládu opätovne vyzval k dialógu. Preto mu dal Madrid ďalšie ultimátum, aby sa vyjadril do štvrtka.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #referendum o nezávislosti