Akú farbu si vyberie Kurz? Môžu ho však aj vyšachovať

Mal by sa stať najmladším premiérom v Európskej únii, ale ešte mu chýba istota, že sa naozaj posadí do kresla kancelára. Sebastian Kurz, ktorý priviedol rakúskych ľudovcov (ÖVP) k volebnému víťazstvu, sa chystá na rokovania o novej koalícii. Teoreticky sa však môže ocitnúť mimo hry v prípade, že by sa bez neho dohodli strany na druhom a treťom mieste.

17.10.2017 11:00
Sebastian Kurz Foto: ,
Sebastian Kurz sa prihovára členom strany po volebnom víťazstve. V pozadí mu tlieska generálna tajomníčka ľudovcov Elisabeth Köstingerová.
debata (4)

Doterajší minister zahraničných vecí Kurz, ktorý má iba 31 rokov, získal pre ÖVP 31,6 % percenta hlasov. „Chceme nájsť partnera, s ktorým presadíme zmeny. Samozrejme, že by som chcel vytvoriť stabilnú vládu. Ak to nebude možné, sú tu aj ďalšie možnosti,“ povedal líder ľudovcov. V poslednej vete narážal na to, že by mohla vzniknúť aj menšinová vláda.

Za najviac pravdepodobnú možnosť sa považuje vznik čierno-modrej mocenskej zostavy, čiže spolupráca ÖVP a krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Tú podporilo 26 % percent voličov. Na druhom mieste sú sociálni demokrati (SPÖ) so ziskom 26,9 % hlasov.

Výsledky ešte nie sú konečné. Treba zrátať hlasy poslané zo zahraničia, definitíva bude známa do štvrtka.

V parlamente by s menším ziskom hlasov mali byť liberáli a Listina Petra Pilza. Zelení, naopak, budú pravdepodobne po dlhých rokoch zrazu chýbať v poslaneckých laviciach.

Chceme nájsť partnera, s ktorým presadíme zmeny. Samozrejme, že by som chcel vytvoriť stabilnú vládu. Ak to nebude možné, sú tu aj ďalšie možnosti.
Sebastian Kurz, volebný líder víťazných ľudovcov

Dôležitým faktorom v povolebných rokovaniach bude nielen veľkosť programových prienikov, ale aj vzájomné sympatie alebo antipatie medzi čelnými predstaviteľmi politických strán či dohoda na rozdelení ministerstiev.

Koalícia ÖVP a FPÖ by mala podporu 113 poslancov v 183-člennom parlamente. V prípade zachovania doterajšej tzv. veľkej koalície ľudovcov so sociálnou demokraciou by išlo o väčšinu postavenú na 114 hlasoch. Teoreticky o 103 poslancov by sa mohla opierať vládna spolupráca SPÖ a FPÖ. Išlo by o červeno-modrý tandem, aký Rakúsko ešte nezažilo na celoštátnej úrovni.

Zo všetkých troch hlavných politických táborov zaznievajú slová o vzájomnom podozrievaní. SPÖ si myslí, že koalícia ÖVP a FPÖ je hotová vec. Krajná pravica zase neverí, že sociálni demokrati zabudli na možnosť obnovenia veľkej koalície. „Pochybujem o výroku Christiana Kerna o odchode do opozície,“ vyhlásil líder FPÖ Heinz-Christian Strache o doterajšom ľavicovom kancelárovi.

Nervozitu však cítiť aj v radoch ÖVP. „SPÖ urobí všetko, aby Kurza zastavila,“ tvrdí čelný funkcionár ľudovcov Michael Spindelegger. Sociálni demokrati si ešte pred niekoľkými rokmi nedokázali predstaviť vládnutie s FPÖ, ale v súčasnosti je to už trochu možné. Naznačuje to aj skutočnosť, že sa dali dokopy v spolkovej krajine Burgenlandsko.

Podporovateľom červeno-modrej koalície na celoštátnej úrovni je v SPÖ burgenlandský hajtman Hans Niessl a minister obrany Hans Peter Doskozil. Naopak, jednoznačne proti je viedenský primátor Michael Häupl. V januári však skončí vo funkcii a môže ho nahradiť Michael Ludwig, ktorý by sa nebránil koalícii s FPÖ.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sebastian Kurz #zostavovanie koalície #voľby v Rakúsku 2017