Ophelia sa presunula ku Škótsku, v Írsku má tri obete

Post-tropická cyklóna Ophelia, ktorá v pondelok udrela na pobrežie Britských ostrovov, sa presunula na sever a do Škótska a severného Anglicka priniesla vietor s rýchlosťou 112 kilometrov za hodinu a prudké dažde.

17.10.2017 11:13
Ophelia Írsko Foto: ,
Muž odstraňuje morské riasy z upchatého odtoku na parkovisku v Írsku.
debata

Britská meteorologická služba vydala v severných regiónoch Spojeného kráľovstva varovania pred silným vetrom, škótska agentúra pre životné prostredie zase upozorňuje na 14 miestach na riziko povodní. Povodne hrozia aj na anglickom Juhozápade a v grófstve Dorset.

Ophelia sa v pondelok prehnala Írskou republikou a Severným Írskom, kde po sebe zanechala značné materiálne škody. V Írsku zostalo bez energie 245-tisíc odberateľov elektriny, zatiaľ čo u jeho severného suseda to bolo 3 600 domov. Živel si tiež v Írsku vyžiadal tri obete. Jedna žena a jeden muž zomreli pri samostatných nehodách, keď na ich autá spadli stromy. Ďalší muž prišiel o život, keď sa spadnutý strom snažil odstrániť motorovou pílou.

V severnom Anglicku búrka narušila železničnú dopravu, keď na trate popadali stromy. Vlaky nejazdia ani vo Walese, kde v dôsledku silného vetra jedna žena utrpela zranenia, keď ju zasiahol letiaci konár. V grófstve Cumbria silný vietor poškodil strechu na štadióne v meste Barrow. Polícia v grófstve varovala obyvateľov, aby cestovali len, keď je to nevyhnutné, keďže na cestách sú úlomky budov a káble.

V mnohých častiach Anglicka sa v dôsledku Ophelie zafarbila obloha na žlto a červeno. Tento úkaz spôsobil piesok zo Sahary, ktorý cyklóna vyniesla do atmosféry.

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #búrka #Škótsko