Demonštranti v Kyjeve žiadali reformu ukrajinskej politiky

Niekoľko stoviek prívržencov opozície pred sídlom ukrajinského parlamentu požadovalo politickú reformu, vrátane zmeny volebného systému, vytvorenia nezávislého protikorupčného súdu a zrušenia poslaneckej imunity. Agentúra Interfax-Ukrajina odhadla počet demonštrantov na štyri stovky.

17.10.2017 11:25
porošenko Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko predložil parlamentu návrh ústavného zákona, rušiaceho poslaneckú imunitu od 1. januára 2020.
debata (12)

V centre Kyjeva podľa médií platia mimoriadne bezpečnostné obmedzenia, oficiálne odôvodňovaé návštevou maltskej prezidentky. Samotný parlament strážia stovky ťažkoodencov. Na dodržiavanie poriadku dohliada okolo 3500 policajtov a príslušníkov polovojenských jednotiek.

Na demonštrácii sa zišli prívrženci rôznych politických síl, vrátane strany bývalej premiérky Julie Tymošenkovej či hnutia bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho, ktorý sa zo spojenca prezidenta Petra Porošenka premenil na odporcu hlavy ukrajinského štátu a prišiel o ukrajinské občianstvo.

„Viem, že sa ma pokúsi zbaviť. Môžu ma spútať, deportovať, dokonca aj zavraždiť, nie je to pre nich problém! Ale nebojím sa,“ vyhlásil Saakašvili počas nedeľňajšej demonštrácie v Charkove. Podľa demonštrantov súčasný režim za tri roky pri moci neurobil nič, aby zmenil politický systém v krajine, prezident a parlament nesplnili svoje predvolebné sľuby.

Sám Porošenko predložil parlamentu návrh ústavného zákona, rušiaceho poslaneckú imunitu od 1. januára 2020. Prezident svoj krok vysvetlil tým, že imunita sa zmenila v „záruku beztrestnosti“.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #Ukrajina