SOHR: Arabsko-kurdské milície dobyli z rúk IS sýrsku Rakku

Arabsko-kurdské milície SDF dobyli z rúk bojovníkov teroristickej organizácie tzv. Islamský štát (IS) mesto Rakka, ktoré predtým slúžilo ako hlavná bašta IS v Sýrii. S odkazom na oznámenie exilovej Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) to uviedli agentúry AFP a Reuters.

17.10.2017 12:43
debata (20)

Ofenzívu s cieľom dobyť Rakku začali milície SDF s pomocou medzinárodnej leteckej koalície vedenej Spojenými štátmi a špeciálnych pozemných jednotiek USA tento rok v júni. Širšia ofenzíva s kódovým označením Hnev Eufratu, ktorá mala za cieľ túto baštu IS dobyť, začala už vlani v novembri, keď jednotky dobyli okolité regióny v provincii.

Arabsko-kurdské milície oznámili, že získali kontrolu nad nemocnicou a štadiónom, poslednými dvoma baštami IS v meste. Podľa miestneho veliteľa SDF sa niekoľko bojovníkov IS ukrýva ešte v centre mesta, tam proti nim postupuje SDF a takisto čelia bombardovaniu medzinárodnej leteckej koalície.

Hovorca medzinárodnej leteckej koalície plukovník Ryan Dillon však zdôraznil, že mesto je plné nášľapných mín a rôznych iných výbušných zariadení, ktoré teraz bude potrebné likvidovať. Islamský štát v roku 2014 vyhlásil kalifát v častiach severného Iraku a Sýrie, ktoré dobyl. Rakka mala slúžiť ako jeho hlavné mesto a bola miestom, odkiaľ džihádisti plánovali ďalšie útoky.

Strata Rakka je preto symbolom ďalšieho zásadného oslabenie IS, ktorý tento rok v júli prišiel o Mosul, svoju hlavnú baštu v Iraku. Územie pod kontrolou radikálov sa ďalej zmenšuje vplyvom ofenzívy, ktorú proti IS oddelene vedie sýrska armáda podporovaná Ruskom a arabsko-kurdské milície, za ktorými stojí medzinárodná letecká koalícia na čele so Spojenými štátmi.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Islamský štát #Rakka