Rusku sa nepáči, že má odškodniť Navaľného

Ruské ministerstvo spravodlivosti vyjadrilo nespokojnosť a nevylúčilo, že sa počas trojmesačnej lehoty odvolá.

17.10.2017 13:57
debata (62)

Európsky súd pre ľudské práva nariadil Rusku, aby vyplatilo opozičníkoci Alexejovi Navaľnému a jeho bratovi Olegovi približne 76 000 eur ako úhradu súdnych nákladov a odškodnenie za porušenie práva na spravodlivý proces pri odsúdení za údajnú spreneveu v ruskej pobočke francúzskej kozmetickej firmy Yves Rocher. Súd našiel procesné pochybenia, uviedla agentúra Interfax.

Ruské ministerstvo spravodlivosti vyjadrilo nespokojnosť a nevylúčilo, že sa počas trojmesačnej lehoty odvolá. Podľa Moskvy k žiadnym pochybeniam počas súdu nedošlo. Rozsudok tak ešte nie je právoplatný.

Advokáti bratov Navaľných sa naopak na základe rozhodnutia štrasburského súdu plánujú domáhať prehodnotenia celého prípadu a prepustenia Olega Navalného na slobodu. Moskovský súd v decembri 2014 za spreneveru odsúdil bratov zhodne k 3,5 rokom: Alexeja podmienečne, Olega nepodmienečne. Tieto tresty ponechal ruský odvolací súd v platnosti.

Alexej Navalnyj bol tiež odsúdený k päťročnému podmienečnému trestu za údajné sprenevery u ruskej firmy Kirovles. Hoci štrasburský súd vlani vyhovel Navaľného žalobe aj v tomto prípade a priznal mu odškodnenie, ruský súd ho v opakovanom procese znovu odsúdil k rovnakému trestu.

Opozičník považuje všetky procesy a tresty za vykonštruované – tvrdí, že sa ho tak snaží Kremeľ umlčať. Pre trest sa podľa úradov nesmie v marci 2018 zúčastniť prezidentských volieb.

Navaľnyj podľa predsedníčky ústrednej volebnej komisie Elly Pamfilovovej bude môcť kandidovať až po roku 2028. „Má ešte celý život pred sebou,“ dodala.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj