Čínski komunisti začali zjazd, Si vyzdvihol boj s korupciou

Prezident Si Ťin-pching vyhlásil, že krajina má pred sebou svetlé zajtrajšky aj ťažké výzvy.

18.10.2017 07:37
debata (20)

V Pekingu začal zjazd vládnucej Komunistickej strany Číny, od ktorého sa čaká upevnenie moci Si Ťin-pchinga a výmena väčšiny predstaviteľov stáleho výboru politbyra strany, ktorý určuje dianie v krajine.

Si na úvod týždenného kongrese vyzdvihol úspech ťaženie proti korupcii a vyhlásil, že krajina má pred sebou svetlé zajtrajšky aj ťažké výzvy. Zdôraznil tiež, že Peking uľahčí prístup zahraničným investorom a rozhodujúcu úlohu v čínskej ekonomike budú hrať trhové sily.

Kľúčového človeka (ne)čaká výmena

Si vo svojom úvodnom prejave vyhlásil, že boj proti korupcii „drvivo nabral na sile“. Počas jeho piatich rokov vo funkcii sa trestu za prijímanie úplatkov dočkali tisíce úradníkov vrátane vysokých funkcionárov.

V Pekingu začal zjazd vládnucej Komunistickej... Foto: Reuters, DAMIR SAGOLJ
cina, zjazd, komunisticka strana V Pekingu začal zjazd vládnucej Komunistickej strany Číny, od ktorého sa čaká upevnenie moci Si Ťin-pchinga (na fotografii za rečníckym pultom).

Kľúčová postava protikorupčného snaženia a jeden z najbližších prezidentových spolupracovníkov Wang Čchi-šan by mal pritom byť vzhľadom k vekovému pravidlu medzi tými členmi výboru politbyra, ktorých kvôli prekročeniu 68 rokov veku čaká výmena.

Práve Wang by však mohol podľa časti pozorovateľov vo funkcii zostať, čím by Si porušil spomínané neformálne pravidlo a mohol si tak pripraviť pozíciu pre vlastné zotrvanie vo funkcii po dovŕšení spomínaného veku.

Nezvyčajne aj k sociálnym výzvam

Prezident sa podľa agentúry AP nezvyčajne otvorene vyjadril k hospodárskym a sociálnym výzvam, ktoré stoja pred druhou najsilnejšou ekonomikou sveta. Medzi nimi menoval rastúcu príjmovú nerovnosť, problémy s nezamestnanosťou, nedostatočnou vzdelanosťou či zdravotnou starostlivosťou.

Čína podľa neho posilní trhovú orientáciu výmenného kurzu svojej meny a finančného systému a tiež uvoľní pravidlá prístupu zahraničných investorov.

Si počas prejavu, v ktorom nastolil priority čínskej vládnucej strany na nasledujúcich päť rokov, tiež zdôraznil, že Peking nezľaví z politiky jednej Číny a nebude tolerovať žiadne snahy o nezávislosť Taiwanu, ktorým úspešne bránil celých päť rokov jeho vlády.

Témou aj Hodvábna cesta

Pochvalne sa tiež vyjadril o čínskej výstavbe umelých ostrovov v spornej oblasti Juhočínskeho mora či o plánoch na vybudovanie novej Hodvábnej cesty, infraštrukturálnych projektov spájajúceho Čínu s Európou a Afrikou.

Zjazd sa ako zvyčajne koná za zatvorenými dverami a najdôležitejšou úlohou takmer 2 300 účastníkov bude voľba nového ústredného výboru s viac ako dvoma stovkami plnohodnotných členov.

Výbor potom vymenuje najužšie vedenie, ktorým je 25-členné politické byro a sedemčlenný stály výbor politbyra. Jeho zloženie a prípadní noví členovia budú známi až na záver zjazdu 24. októbra.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Si Ťin-pching #komunistická strana #zjazd Komunistickej strany