Trump: Obama netelefonoval rodinám padlých vojakov

Prezident Spojených štátov Donald Trump obhajuje svoje pondelkové tvrdenia, že jeho demokratický predchodca Barack Obama netelefonoval rodinám padlých amerických vojakov.

18.10.2017 09:44
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump nazvačil, že Obama v roku 2010 nezavolal generálovi Johnovi Kellymu, terajšiemu personálnemu šéfovi Bieleho domu, keď jeho syn Robert zahynul v Afganistane.
debata

V novom rozhovore s rozhlasovou stanicou Fox News Radio republikán Trump naznačil, že Obama v roku 2010 nezavolal generálovi Johnovi Kellymu, terajšiemu personálnemu šéfovi Bieleho domu, keď jeho syn Robert zahynul v Afganistane.

„Mali by ste sa opýtať generála Kellyho, či mu Obama volal,“ povedal v utorok Trump. „Neviem, aká bola Obamova stratégia. Ja píšem listy a tiež telefonujem,“ dodal s tým, že od januárového nástupu do funkcie volá „v podstate každému“. Kellyho najmladší syn Robert zahynul pri výbuchu míny, v Afganistane bol vtedy na svojej tretej misii.

Generál podľa amerických médií o smrti svojho syna verejne nehovorí, lebo udalosť považuje za súkromnú vec. Spravodajská stanica CNN sa aj tak s príslušným dotazom obrátila priamo na Kellyho a tiež na Biely dom. Kelly ale na priamu otázku zatiaľ neodpovedal a prezidentov úrad Kellyho komentár odmietol sprostredkovať.

CNN však v návštevníckych záznamoch Bieleho domu zistila, že Obama pozval Kellyho aj s manželkou Karen pri príležitosti Dňa obetí vojny do svojej rezidencie na raňajky, ktoré pravidelne usporiadal pre rodiny vojakov, ktorí padli v boji. Či sa Kellym raňajky zúčastnili, známe nie je.

S kritikou postupu svojich predchodcov v záležitostiach padlých vojakov prišiel Trump v pondelok, keď reagoval na otázku novinárov, prečo verejne nehovoril o zabití štyroch príslušníkov amerických špeciálnych síl pri prepadnutí v Nigeri pred dvoma týždňami.

Americký prezident Donald Trump sa pôvodne vyjadril, že jeho predchodcovia obyčajne nevolávali rodinám padlých amerických vojakov.

Šéf Bieleho domu vyhlásil, že rodinám padlých napísal osobný list a že im plánuje budúci týždeň zatelefonovať. Niekdajší Obamovi poradcovia na Trumpove slová reagovali s rozhorčením a upozornili, že Obama rodinám padlých písal listy, telefonoval a tiež sa s nimi pri rôznych príležitostí stretával.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Donald Trump