Francúzsky časopis dal na obálku speváka odsúdeného za zabitie. Čelí kritike

Bertrand Cantat v roku 2003 ubil svoju priateľku, herečku Mariu Trintignantovú.

18.10.2017 10:40
debata

Popredný francúzsky hudobný časopis Les Inrockuptibles vzbudil rozruch a kritické reakcie, keď na titulnú stránku svojho najnovšieho čísla umiestnil minulý týždeň speváka Bertranda Cantata, ktorý v roku 2003 ubil svoju priateľku, herečku Máriu Trintignantovú.

Vedenie redakcie vo vyhlásení pripustilo, že výber Cantata bol sporný, a ospravedlnilo sa všetkým, ktorých sa obálka mohla dotknúť.

Spevák Bertrand Cantat (vľavo na zábere z roku... Foto: SITA/AP, Remy Gabalda
cantat Spevák Bertrand Cantat (vľavo na zábere z roku 2007) v roku 2003 ubil svoju priateľku, herečku Mariu Trintignantovou.

Módny časopis Elle v reakcii na titulnú stránku Les Inrockuptibles venoval Trintignantovej úvodník, nazvaný „V mene Marie“. Uviedol, že je určený všetkým ženám, ktoré sa stali obeťami násilia páchaného mužmi.

Cantat v roku 2003 počas hádky v hoteli v litovskej metropole Vilniuse udrel svoju partnerku tak, že za niekoľko dní zomrela na opuch mozgu. O rok neskôr ho odsúdili na osem rokov väzenia. V roku 2007 bol podmienečne prepustený. Teraz sa snaží obnoviť svoju kariéru a vydáva nový sólový album.

Magazín Les Inrockuptibles svoje rozhodnutie podľa BBC obhajoval tým, že Cantata sleduje už od 80. rokov a že článok vo vnútri čísla nezabúda ani na kontroverznú tému, napríklad to, či má Cantat právo vystupovať na verejnosti.

Polemika nastala v čase, keď prepukol škandál okolo amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, ktorý čelí obvineniu zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania žien.

Kauza má veľký ohlas aj vo Francúzsku. Štátna tajomníčka pre rovnosť medzi pohlaviami Marlène Schiappaová v pondelok predstavila návrh zákona na boj so sexuálnym násilím a prvá dáma Brigitte Macronová vyzvala ženy, aby nemlčali a útočníkov, ktorí ich obťažovali, nahlásili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #titulka #zabitie #časopis #Bertrand Cantat