The Washington Post prirovnal Babiša k Trumpovi

Nadchádzajúce parlamentné voľby v Českej republike popri politickom vývoji v Poľsku a Maďarsku môžu prispieť k ďalšiemu ohrozeniu európskej jednoty. Napísal to denník The New York Times (NYT) s tým, že favoritom hlasovania je mediálne ostrieľaný miliardár Andrej Babiš, ktorého rétorika nepostráda populistické a silácke zafarbenie.

18.10.2017 11:54
Andrej Babiš Foto: ,
The Washington Post podobne ako NYT pripomína aj Babišovu víziu riadiť štát ako firmu.
debata (1)

Denník The Washington Post zase písal, že možný budúci premiér Babiš rozdeľuje českú verejnosť a nápadne sa podobá americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

„Výsledok českých parlamentných volieb, ktoré sa konajú v piatok a sobotu, môže rozhodnúť, či sa trhlina medzi lepšie prosperujúcimi krajinami západnej Európy a stále viac autoritárskymi štátmi na východe rozšíri na priepasť,“ napísal NYT.

Denník pripomína, že národovecké a populistické strany v poslednej dobe silnejú aj v západnej Európe, ale len na východe sa pre odpor k Bruselu a prisťahovalectvu dokázali dostať k moci. „Predovšetkým v Poľsku a Maďarsku. A teraz sa k nim môže pripojiť aj Česká republika,“ uvádza denník.

NYT dodáva, že je neisté, či sa Babiš v úrade premiéra odkloní od liberálneho smeru podobne, ako to urobili maďarský premiér Viktor Orbán či predseda poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Babiš však podľa spomínaného denníka prisľúbil zrušiť Senát a zredukovať veľkosť Poslaneckej snemovne, čo by posilnilo výkonnú moc.

NYT k charakteristike Babiša píše, že je ťažké jeho rétoriku, aj keď má populistický nádych, vyvracať, že odmieta euro, ale jeho postoj k EÚ zostáva nejasný, a že nesúhlasí s protiruskými sankciami, lebo chce s Moskvou viac obchodovať. The Washington Post podobne ako NYT pripomína aj Babišovu víziu riadiť štát ako firmu.

The Washington Post: Babiš je Trump, ktorý nezbankrotoval

The Washington Post sa venuje Babišovej podobnosti s Trumpom, lebo obaja politici si ako cieľ stanovili skoncovať s politikárčením v hlavnom meste. Trump v tejto súvislosti hovorí o vysušení bažiny vo Washingtone. Podobnosť oboch mužov je vraj tak veľká, že sa Babiš od americkej hlavy štátu musel odlíšiť aspoň tým, že vyhlásil, že na rozdiel od Trumpa nikdy nezbankrotoval.

„Samozrejme existujú aj ďalšie rozdiely. Ale celkový obrázok je jasný: Európa, kde je prezident Trump všeobecne zatracovaný, môže mať na čele krajiny nachádzajúcej sa v srdci kontinentu muža, ktorý sa Trumpovi mimoriadne podobá,“ napísal washingtonský denník.

Pozastavuje sa tiež nad prekvapivým obratom Česka na východ, lebo štát je na tom od pádu komunistického bloku ekonomicky veľmi dobre. Tiež si ako Poľsko neprešiel masovým odchodom mladých do západnej Európy a ani sa ho priamo netýkala utečenecká kríza, počas ktorej utečenci ako jednu z ciest na sever Európy volili trasu cez Maďarsko.

Môžu za to nízke platy

Ako podhubie populizmu preto The Washington Post vidí nízke platy, korupciu aj staršiu populáciu, ktorá tiahne k jednoduchšiemu životu z času jej mladosti počas komunistickej éry.

Babiša ale podľa washingtonského denníka nečaká v prípade volebného víťazstva jednoduchá cesta. Bude totiž musieť nájsť koaličných partnerov pre vládu, spolupracovať s Európou a čeliť vyšetrovaniu svojich obchodných praktík. Z niektorých svojich predvolebných sľubov možno bude navyše nútený ustúpiť, keď sa stretne s realitou vládnutia.

Kým NYT a The Washington Post sa venovali politickému vplyvu volieb, agentúra Bloomberg sa sústredila na ekonomické pozadie. Agentúra uviedla, že volebný systém v Česku bráni radikálnym politickým zmenám, lebo z volieb tradične vychádzajú koaličnej vlády. Analytici navyše predpokladajú, že vláda pod Babišovým vedením bude na podnikanie ústretová, dodal Bloomberg.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #voľby v Česku