V Berlíne sa začali rokovania o novej nemeckej vláde

V Berlíne sa začali rokovania o novej nemeckej vláde. Zástupcovia konzervatívnej únie CDU / CSU, vrátane kancelárky Angely Merkelovej (CDU), sa na poludnie zišli so slobodnými demokratmi (FDP), popoludní budú mať rozhovory so Zelenými.

18.10.2017 13:21
angela merkelova, merkel Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová rokuje o koalícii už štvrtýkrát. Ilustračné foto.
debata (3)

Očakáva sa, že fáza predbežných rozhovorov bude trvať niekoľko týždňov. Nesúrodá koalícia konzervatívnej CDU / CSU, liberálnej FDP a ľavicových zelených doteraz na celonemeckej úrovni nikdy nevznikla.

Rokovanie desiatich predstaviteľov CDU / CSU a šiestich politikov FDP by malo trvať zhruba dve hodiny. Popoludňajšie a podvečerné stretnutie so Zelenými má byť o hodinu dlhšie. Takzvané sondovacie rozhovory budú pokračovať vo štvrtok stretnutím FDP a Zelených a konečne piatkovým rokovaním, na ktorom budú prvýkrát prítomné všetky strany spoločne.

Pri týchto úvodných rozhovoroch pôjde podľa pozorovateľov predovšetkým o to, aby strany skôr než rozdiely hľadali zhodu, a aby si vyjasnili, ktoré oblasti a témy považujú za prioritné. Všetky strany možnej vlády dávajú dopredu najavo, že rokovania o novej koalícii budú zložité a že sa môžu pretiahnuť aj na niekoľko mesiacov. „Je nám jasné, že to nebudú jednoduché rozhovory,“ povedala v týždni Merkelová, ktorá vládu zostavuje už po štvrtýkrát.

Rozhovory neuľahčí ani fakt, že žiadny z politikov nemá s podobnou koalíciou na celonemeckej úrovni skúsenosti. Vládu, v ktorej by zasadalo toľko rôznych politických zoskupení, mala SRN naposledy v 50. rokoch. Situácia v povojnovom západnom Nemecku ale bola vtedy úplne odlišná.

Úspešnému zostaveniu kabinetu na druhej strane nahráva pragmatizmus Merkelovej aj ďalších zúčastnených politikov, zjavná pripravenosť slobodných demokratov aj Zelených vstúpiť do vlády aj momentálna absencia akejkoľvek inej alternatívy.

Sociálni demokrati (SPD) sa po prepade v septembrových voľbách rozhodli odísť do opozície, a žiadna iná realistická väčšina ako viacčlenná koalícia tak teraz v Spolkovom sneme nie je.

Keď budú sondovacie rozhovory úspešné, začnú strany, ktoré rozdeľujú názory na utečeneckú, energetickú alebo európsku politiku, rokovať o konkrétnom vládnom programe. Táto druhá fáza vyjednávania by mohla trvať prinajmenšom niekoľko ďalších týždňov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Angela Merkelová #zostavovanie koalície