Suharto v Indonézii povraždil údajne až 3-milióny ľudí. USA o tom vedeli a mlčali

Washington vedel, ale mlčal o masových protikomunistických čistkách, pri ktorých indonézska armáda v polovici 60. rokoch zabila najmenej pol milióna ľudí. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na odtajnené dokumenty amerického zastúpenie v Indonézii. V tejto krajine bol masaker predmetom tabu takmer 50 rokov a dodnes sa považuje za citlivú tému.

18.10.2017 13:21
suharto Foto:
Generál Suharto vládol Indonézii železnou rukou 32 rokov.
debata (37)

Počas jedného z najhorších masakrov 20. storočia bolo medzi rokmi 1965 a 1966 zabitých najmenej 500 000 ľudí – rôzne pramene udávajú až šesťkrát vyšší počet – podozrivých z toho, že sú komunisti alebo s nimi sympatizujú. Washington o čistkách vedel a mlčal. Vyplýva to z celkom 39 dokumentov z americkej ambasády v Jakarte, ktoré boli odtajnené v utorok.

Masaker začal, keď generál Suharto potlačil protištátny puč, ktorý vláda pripísala komunistom. Suharto sa neskôr chopil moci a na súostroví v juhovýchodnej Ázii vládol železnou rukou 32 rokov. Bol zvrhnutý počas ázijskej finančnej krízy v roku 1998.

Zamestnanci americkej vlády v dokumentoch opisujú „masakre“ a „bezhlavé zabíjanie“, o ťaženie indonézskej armády proti komunistom a ľavicovým skupinám boli zjavne dôverne informovaní, uviedla BBC. „Obete vždy dopravia do neobývaných končín, kde ich zabijú. Telá skôr pochovávajú, nehádžu ich do rieky,“ stojí v telegrame z americkej ambasády v provincii Východná Jáva z decembra 1965.

Strašné svedectvá pamätníkov

O mesiac neskôr informuje telegram z konzulátu na Sumatre, že kazatelia moslimsej organizácie Muhammadiyah ľuďom hovoria, že zabíjanie „predpokladaných komunistov“ je ich náboženskou povinnosťou. „Prelievanie ich krvi je ako porážať sliepky,“ informovalo zastúpenie o povolení zabíjať, ktoré jedna z najväčších indonézskych moslimských organizácií šírila medzi svojimi príslušníkmi.

Čistkami sa inšpiroval aj oscarový dokument Spôsob zabíjania Joshuu Oppenheimera o jedincoch, ktorí sa masového vraždenia v rokoch 1965 a 1966 aktívne zúčastnili. V Indonézii mal byť film uvedený pod príznačným názvom Mäsiar, ale nakoniec bol zakázaný.

„Vojaci mi povedali, že ma prepustia pod jedinou podmienkou: keď budem likvidovať telá. Musel som ich v noci hádzať do rieky, minimálne dve každú noc. V sobotu ich bývalo 20 až 25. A to som robil dva roky,“ povedal BBC jeden z pamätníkov.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #komunizmus #indonézia #masaker